Günlük koşuşturmaca içinde zaman zaman yöneldiğimiz hazır besinlerin sağlığımıza olumsuz katkıları çok büyük. İşlenmiş gıdalar birçok hastalığa davetiye çıkarıyor adeta… Öte yandan geleneksel fermantasyon yöntemlerine dayanan ekmek ve tarhana gibi ürünlerin sağlık açısından öneminin anlaşılması da her geçen gün artıyor.
Fermente besinler çok zengin
Fermente yiyecekler hem lezzet hem de sağlık açısından eşsiz birer seçenek olduğunu belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özbek, “Fermente yiyeceklerin probiyotikler açısından zengin olduğu da bilinen bir gerçek. Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla elde edilen ürünler, pişirme süreci sırasında probiyotik bakterileri kaybetseler bile, fermantasyon sırasında oluşan biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından çok değerli hale gelir” dedi.
Bağırsakları destekliyor
Prof. Dr. Özbek, "Ekşi mayalı ekmek ve tarhana gibi fermantasyonla elde edilen ürünler, biyolojik bileşikler sayesinde sağlık açısından çok değerli hale gelir. Bu süreçte, hem vücudumuz için doğrudan faydalı olan hem de bağırsak bakterilerimizi destekleyen maddeler ortaya çıkar. Bu nedenle bu tarz ürünler, özellikle sindirim sistemine ve genel sağlığa dolaylı yoldan fayda sağlar" dedi.
Bağışıklığa da faydalı
Geleneksel gıdaların sağlığa katkısından bahseden Prof. Dr. Özbek, "Bu gıdalar, sindirim sistemine dost bir yapıya sahiptir ve fermantasyon süreciyle doğal olarak ortaya çıkan faydalı bileşikler sayesinde, bağışıklık sistemine destek sağlar. Bu nedenle geleneksel tariflere sadık kalınarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek ve tarhana, günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır" diye konuştu.
Turşu tüketiminde aşırıya kaçılmamalı
Turşularda yer alan mikroorganizmaların, probiyotik grubunda olmadığını da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Özbek, şöyle konuştu: “Probiyotikler, özellikle fermente yiyecekler grubunda bolca bulunur. Kefir, yoğurt, ayran bu grupta yer alır. Turşu da gerçekten faydalıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, turşunun tüketimi sırasında aşırıya kaçmamak gerektiğidir. Çünkü yüksek tuz içerikleri, mide kanserinin gelişimine katkı sağlayan bir unsurdur."