TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmeleri sırasında tansiyon yükseldi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, muhalefet milletvekillerinin bebek kıyafetleriyle yaptığı protesto ve istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldı.
"Patikleri, zıbınları giymeden öldü çocuklar"
Bakan Memişoğlu, bütçe sunumu için komisyon salonuna girdiği sırada CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Patikleri, zıbınları giymeden öldü çocuklar" diyerek tepki gösterdi. CHP’li milletvekilleri, Bakan Memişoğlu’nu “Yenidoğan Çetesi”ni temsil eden bebek kıyafetleriyle protesto etti. Ardından CHP Antalya Milletvekili Cahit Arı, “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?” diyerek Memişoğlu’nu istifaya davet etti.
CHP: "Demokrasilerde istifa önemli bir mekanizmadır"
Protestolar sırasında CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, parti adına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Demokrasilerde istifa çok önemli bir mekanizmadır. Aynı zamanda siyasi etik açısından da çok önemlidir. Cumhuriyet tarihinin en dramatik ve trajik olayının yaşandığı bir yerde, hiçbir şey olmamış gibi bu görüşmelere katılmak ve oturup bakanın konuşmasını dinlemek istemiyoruz. Bakanı tekrar istifaya davet ediyoruz. CHP olarak zaten bu olayların yakın takipçisiyiz. Sayın bakanın konuşmasını protesto ediyoruz.”
Bu açıklamanın ardından CHP’li üyeler Bakan Memişoğlu’nun konuşmasını beklemeden salonu terk etti.
"Ruhsat verdiğiniz hastanelerde ölen bebeklerin patikleri..."
Protestolar sırasında muhalefet milletvekilleri, "İstifa etmeniz lazım. Burada olmanız etik değil." diyerek Memişoğlu’nu eleştirdi. Ayrıca “İl Sağlık Müdürü iken ruhsat verdiğiniz, denetlediğiniz hastanelerde ölen bebeklerin patikleri bunlar..." ifadeleri kullanıldı.
Memişoğlu'ndan "Çürük Elma Operasyonu" açıklaması
Bakan Memişoğlu, kendisine yönelik istifa çağrılarına ve eleştirilere yanıt verdi. Memişoğlu, “Bizim için bu operasyonun adı 'Çürük Elma Operasyonu.' Çetenin adı ise 'İnsanlıktan Nasibini Almamışlar Çetesi'dir,” dedi.
Yeni bir denetim modelini hayata geçirdiklerini belirten Memişoğlu, “İdari denetimlere ilaveten bilim insanlarıyla kanıta dayalı tıp uygulamaları ve risk yönetimini içeren bir sistem uyguluyoruz. Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonu ile başlattığımız bu denetim modelini tüm branşlarda uygulamaya alıyoruz,” ifadelerini kullandı.