İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Köy Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Vedat Murat Güzel ve Ürkmez Kadın Tiyatrosu Oyuncusu Müjgan Hasdemir, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Köy tiyatrolarının bir parçası olarak sahnede kendine yer bulan Hasdemir, köy tiyatrolarıyla birlikte hem kendi hayatında hem de sahnede ne kadar yol kat ettiğini gururla paylaştı.
“Hep umutluyduk”
Köy tiyatrolarının başarısı hakkında konuşan Güzel; “35 yıldır İzmir'de tiyatro sanatına emek veren bir sanatçı olarak yaptığımız işlerin, attığımız tohumların nerelere geldiğini gözlemlemek birebir onlara şahit olmak, yaşamak bir sanatçı olarak beni çok mutlu etti. Tabii ki bugünleri hayal ettik ama ne kadar sürede geliriz, olur mu? Çünkü biliyorsunuz ülkenin durumunu, sanata, insanların bakış açısını ve her türlü zorluğa rağmen var etme mücadelesiyle ne kadar ilerleyebiliriz, nasıl büyütebiliriz bugünlere ulaşabilir miyiz? Kaygılarımız tabii ki vardı ama hep umutluyduk. Çünkü insana dair bir şey yapıyoruz. Tiyatro sanatının insana iyi gelme hali üzerine bir şeyleri inşa etmeye çalışıyorduk ve bu gerçekten yapan kişiye de yani katılımcılarımıza da yaptıran kişiye de iyi geliyor. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Cemil Tugay, Daire Başkanı Sedat Kir, Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Okyay bize çok destek oluyorlar. Büyükşehir çatısı altında bizim bu projeyi mümkün olduğu kadar geliştirip her köye ulaşabilmemiz için katılımcılara daha kaliteli işler yapmamız için destek oluyorlar. Ben tabii tek başıma değilim. Köy tiyatroları biriminde Adem Say, Tuncer Akdeniz, değerli eğitmen arkadaşlarımız var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları, çalışanları emekçileriyle birlikte yol alıyoruz ve bu hepimize iyi geliyor” diye konuştu.
“Bu zenginliğin korunması gerekiyor”
Yola çıkışlarının Ürkmez ile başladığını söyleyen Güzel; “İlk göz ağrım Ürkmez Kadın Tiyatrosu. İlk önce öğrenmeye, anlamaya gittik. Bir süre sonra hikayelerin aktarılması amacıyla köy seyirlik tarzında her yerde oynanabilecek oyunlar tasarladık ve hayata geçirdik. Köyün rengini, kültürünü, motifini, dilini, geçmişini gelecek nesillere aktarmak için tiyatroyu kullanıyoruz. Diksiyon eğitimi vermiyoruz. Ağızları, yöresel oyunları, kıyafetleri yöresel zenginlik… Bu zenginliğin korunması gerektiğini biliyoruz” dedi.
“Çok yol kat ettik”
Köy tiyatrosuna katılma hikayesini anlatan Hasdemir; “Ürkmez Kadın Tiyatrosu’nda oyuncuyum. Hocamı şöyle tanıdım, kurslara gidiyordum, sıkıntıdan tabii ki evde oturmak artık torunlarda büyüdü, yapacak iş yok. Baktım bir gün hocam geldi ilk kalkan ben oldum ayağa yani hiç korkmadım yapabilir miyim diye hiç aklıma bir şey gelmedi. Hocama bıraktık kendimizi sağ olsun bizi çok güzel eğitti. Ben hayatımda belki iki kez gittim tiyatroya, hiç bilmiyorum. Çünkü çocuklar var, yanımda kalabalık bir aile vakit bulamadık tiyatrolara gitmeye ve bu vaziyette başladım. 7 kadın başladık bu işe, bana rol bile yoktu. Ben üzülüyordum kenarda kaldım. Hocam bana dedi ki sen üzülme ben sana ufak bir şey yazarım dedi. Hoşuma gitti. Şimdi düşünüyorum çok yol kat ettik. Çok güzel anılarımız var. İki ödül aldık, üçüncüsünü de bekliyoruz” dedi.
“Köy Tiyatroları Şenliği’ne hazırlanıyoruz”
Yeni yılda da yoğun bir programa hazırlandıklarını söyleyen Güzel; “2025 yılında bir şenlik yapmayı düşünüyoruz. Köy Tiyatroları Şenliği, yeni oyunlarımız var, onları çalışıyoruz. Bugün Ürkmez’den bir oyuncumuz burada ama bizim gerçekten Bergama Kozak’ta çok güzel bir ekibimiz var, Yukarı Köy Tiyatrosu, Çeşme’de Germiyan köy tiyatrosu var. Dikili Bademli Köy Tiyatromuz, Foça'da yeni Bağarası Köy Tiyatrosu, Urla'da, Barbaros'ta Korucuk Vakfıyla kız çocuklarıyla çalışıyoruz. Seferihisar Köy Tiyatrosu, Ödemiş de Konaklı Köy Tiyatrosu var. Hepsiyle yeni oyun çalışmalarımızla onlara daha ne kadar katkı koyabiliriz, nasıl kendi hikayelerini aktarabilirler tiyatro yoluyla hem de keyif verecek, onlara da iyi gelecek, onları çok zorlamayacak şekilde çalışmalar üretmeye devam ediyoruz, edeceğiz” dedi.