ALPEREN ÖZDEMİR - Sayıştay, Ege Üniversitesi’nin 2023 mali denetim raporunu yayımladı ve üniversitenin bazı taşınmazlarına ilişkin kira, elektrik ve su tahsilatlarında gecikme yaşandığını tespit etti. Raporda, kiracıların kira ve diğer yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği, üniversitenin ise tahsilat sürecini hızlandırması gerektiği belirtildi.

Tahsilatlarda gecikme var

Raporda, “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun ‘Müteahhit veya müşterinin sözleşmenin bozulmasına neden olması’ başlıklı 62'nci maddesinde; sözleşme yapıldıktan sonra 63'üncü maddede yazılı hükümler dışında müteahhit veya müşterinin taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü, şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi üzerine, idarenin en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, kesin teminatın gelir kaydedileceği ve sözleşmenin feshedilerek hesabın genel hükümlere göre tasfiye edileceği ve gelir kaydedilen kesin teminatın da müteahhidin veya müşterinin borcuna mahsup edilemeyeceği” ifadelerine yer verildi. Ayrıca, “Kiracılarla yapılan kira sözleşmelerinin ‘Fesih Yetkisi’ başlıklı 11'inci maddesinde; kiracının taahhüdünü, kira ödemelerinin ve KDV'lerinin geciktirilmesi, elektrik, su, telefon ve ısınma bedellerinin süresinde ödenmemesi dâhil sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi halinde, yukarıda belirtilen 62'nci maddedeki usullere uygun olarak işlemlerin yürütüleceği, son bir yıllık kira bedelinin tazminat olarak tahsil edileceği ve sözleşmesinin feshedilerek hesabının genel hükümlere göre tasfiye edileceği” hükmü hatırlatıldı. Üst üste iki kira bedelinin ödenmemesi halinde kira sözleşmesinin feshedileceği, kiracının taşınmazı 15 gün içinde tahliye etmesi gerektiği belirtildi.

Denetimlerde, üniversitenin 2023 yılı sonu itibarıyla 6 kiracıdan toplam 3.696.603,69 TL kira alacağı ve 11 kiracıdan 2.912.597,55 TL elektrik ve su gideri alacağı bulunduğu tespit edildi. Gecikmiş kira alacakları için toplam 373.998,20 TL gecikme zammı tahakkuk ettirildiği raporda yer aldı. Üniversitenin toplamda 6.983.199,44 TL birikmiş alacağı bulunduğu belirtilerek, tahsilat sürecinin hızlandırılması gerektiği ifade edildi.

İşletmeler ihalesiz, aynı kişilere kiraya verilmiş

Sayıştay’ın raporunda dikkat çeken bir diğer bulgu ise, üniversitenin kiraya verdiği bazı taşınmazların ihalesiz olarak aynı kişilere kiralanmaya devam etmesi oldu. “2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre ihaleye çıkılarak kiraya verilen taşınmazların, kira süresi sonunda yeniden ihale yapılmaksızın, kullanım bedeli alınması yoluyla aynı kişilerce işletilmesine izin verildiği” tespit edildi. Özellikle otopark, kantin ve market gibi taşınmazların 10 yıllık kira sürelerini doldurmasına rağmen gerekli bildirimlerin yapılmadığı ve ihalesiz şekilde işletilmeye devam ettiği vurgulandı.

Kiraya verilebilir taşınmazlar değerlendirilmedi

Raporda, üniversitenin kiraya verilebilir nitelikte olan bazı taşınmazlarını kiraya vermediği de tespit edildi. “Üniversiteye Hazine tarafından tahsisli araziler ile kendi özel mülkiyetinde bulunan bazı gelir getirici özelliği olan taşınmazlardan kiraya verilebilir nitelikte olanların değerlendirilmediği” ifade edildi. 19 adet Hazine taşınmazı ve 9 adet üniversitenin kendi mülkiyetindeki alanlar, kiraya verilebilecek nitelikte olmasına rağmen, bu alanların değerlendirilmediği vurgulandı.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR