Seferihisar’da sahil güvenlik ekipleri, bölgede bağlı olan teknelerin kaldırılması için tekne sahiplerine baskı yapmaya başladı. İddialara göre, bu durumun nedeni Limak A.Ş'nin bölgede alan genişletme planları yapması. Ancak tekne sahipleri, kendilerine alternatif bir yer gösterilmediği için ne yapacaklarını bilemediklerini belirtiyorlar.
"Bize yol göstermeleri lazım"
Tekne sahibi Ali Akın, konuya ilişkin şunları söyledi: "Sadece sahil güvenlikten bir görevli arıyor, 'Teknenizi kaldırmanız gerekiyor' diyor. Nereye kaldıracağım, yer gösterin, nasıl bir uygulama olacak dediğimizde, 'Ben o konuları bilmiyorum, bana Liman Başkanlığı’ndan verilen emri size aktarıyorum' diyor. Bunun dışında hiçbir bilgi yok. O bölgede Kuşadası ile Çeşme arasında hiçbir boş liman yok. Tekne koyacak yer yok. Sadece körfezin ortasında bir alan var, o teknelerin büyük çoğunluğu da göçmen kaçakçılığında yakalanıp yediemine teslim edilmiş tutuklu tekneler. Onları oraya yığdılar. Bizim teknelerimiz kıyıya 100-150 metre mesafede ve en fazla 70 cm derinliğinde suda duruyorlar. Kimseye bir zararı yok. Ben oradan teknemi kaldırmayacağım. Nereye götüreyim? Bu bir deniz aracı ve ruhsatı var, karada durmaz. Bize bir yol göstermeleri, bir çare bulmaları lazım. Öyle 'kaldırın' demekle olmuyor."
Bölgede emlakçılık yapan Ufuk Akın ise durumun nedenini şöyle açıkladı: "Bu tekneler alargada, şimdi burada 500 yatlık pahalı bir marina var ve dolu. Yerli halk teknelerini dışarıya park ediyor fakat dışarıyı da yerli halkın teknesinden çok göçmen tekneleri işgal ediyor ve hepsi büyük tekneler. Bunlar yer işgal edince diğer teknelerin giriş çıkışı engelleniyor ve geçiş trafiği aksıyor. Onun için yerlerinden kaldırılması isteniyor ama alternatif olarak bağlanacak hiçbir yer yok. Halk ne yapacak bilmiyorum."
Bu durum, bölgedeki tekne sahiplerinin ve yerel halkın tepkisini çekmiş durumda. Yetkililerin, soruna kalıcı bir çözüm üretmeleri bekleniyor.