Burun kanamaları özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında daha sık görülüyor. Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, burun kanamalarının genellikle kendiliğinden oluşan normal bir durum olmadığını ve altta yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerektiğini ifade etti. Kanamalar, burun iç yapısındaki bozukluklar, travmalar, enfeksiyon hastalıkları, rinitler ve sistemik hastalıklar gibi çeşitli sebeplerle ortaya çıkabiliyor.

"Kanamalar ihmal edilmemeli""Kanamalar ihmal edilmemeli"

Burun kanamalarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Uysal, "Burun kanamaları, burnun ön kısmında veya arka kısmında meydana gelebilir ve bu tür durumların şiddeti ne olursa olsun araştırılması gerekmektedir," dedi. Uysal, burun kanamalarının, burnun iç yapısıyla ilgili bozukluklardan, travmalardan, enfeksiyon hastalıklarından, rinitlerden, çevresel etkenlerden ve sistemik hastalıklardan kaynaklanabileceğini belirtti.

Sıcak hava ve çevresel etkenler riski artırıyor

Sıcak ve kuru hava koşullarının burun kanamalarını tetikleyebileceğine dikkat çeken Uysal, yaz aylarında burun kanamalarının artış gösterebileceğini ifade etti. Uysal, su içmenin, burun kanallarını korumanın ve gerektiğinde tıbbi yardım almanın, burun kanamalarını en aza indirmeye yardımcı olabileceğini belirtti. Ayrıca, sigara kullanımı ve çevresel faktörlerin de burun kanamalarına neden olabileceğini vurguladı.

Çocuklar ve yaşlılar daha fazla risk altındaÇocuklar ve yaşlılar daha fazla risk altında

Burun kanamalarının, hipertansiyon, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, kanama-pıhtılaşma bozuklukları ve bazı kan hastalıklarında daha sık görüldüğüne dikkat çeken Uysal, yaşlılarda ve çocuklarda burun kanamalarının daha yaygın olduğunu söyledi. Çocuklarda burun mukozasının hassasiyeti nedeniyle kanamaların daha sık yaşanabileceğini belirten Uysal, travma, burun karıştırma ve yabancı cisim sokma gibi nedenlerin de çocuklarda burun kanamalarına yol açabileceğini ifade etti.

"Oğlum gelecek, binayı boşaltın" cevabı almışlardı! Bakanlıktan yardım değil, kesinti geldi... "Oğlum gelecek, binayı boşaltın" cevabı almışlardı! Bakanlıktan yardım değil, kesinti geldi...

Burun kanamalarında ilk müdahale önerileri

Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, burun kanamalarında yapılması gereken ilk müdahaleleri sıraladı:

  • Panik yapmadan hastayı sakinleştirin.
  • Hastayı serin bir yere geçirin.
  • Otururken başı hafifçe öne eğin.
  • Burun kanatlarını baş ve işaret parmaklarıyla sıkıştırarak 5-10 dakika bekleyin.
  • Yüzeye soğuk su veya buz uygulamak faydalı olabilir.

Kanamanın uzun sürmesi veya şiddetli olması durumunda hemen bir doktora başvurulması gerektiğini belirten Uysal, tekrarlayan burun kanamalarında ise bir uzmana danışmanın önemine vurgu yaptı. Altta yatan nedenlerin araştırılması için vücutta morarma, diğer kanamalar ve yoğun halsizlik gibi belirtilerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ