Yum! Brands'in yaptığı açıklamada, Türkiye'deki KFC ve Pizza Hut restoranlarının sahibi ve işletmecisi olan İş Gıda A.Ş. ile yapılan franchise sözleşmesinin, İş Gıda'nın Yum! Brands'in belirlediği standartları karşılayamaması nedeniyle sona erdirildiği ifade edildi.

Yum! Brands Mali İşler Direktörü Chris Turner, "Yetenekli, sermaye sahibi ve kararlı 3C franchise ortaklarına sahip olmak işimiz açısından son derece önemlidir. Her gün onlara başarılı olmaları için gerekli destek ve araçları sunmaya çalışırken, ortaklarımızdan da müşterilerimize yüksek kaliteli bir deneyim sunmalarını bekliyoruz. Fesih öncesinde, Yum! Brands olarak birkaç ay boyunca sorunları çözmek ve destek sağlamak için çaba gösterdik. Ancak İş Gıda, standartlarımıza uyum sağlamayı sürdüremedi ve franchise anlaşmalarımızın temel şartlarına bağlılığını koruyamadı" şeklinde konuştu.

Fesih, Türkiye'deki 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranını etkileyecek. Yum! Brands, bu restoranların en azından geçici olarak kapanmasını beklediklerini belirtti. Yapılan açıklamada, "Türk tüketicilerinin sadakatine büyük önem veriyoruz ve bölgeye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Gelecekte mümkün olduğunca çok sayıda restoranı yeniden açmak için çalışıyoruz" ifadeleri yer aldı. Ayrıca, Yum! Brands feshedilen franchise sözleşmeleriyle ilgili yasal işlem başlattıklarını da duyurdu.

Yumbrands

Almanya etkilenecek mi?

İş Gıda'nın sahibi, son iki yıldır Yum! Brands'in Almanya'daki KFC ve Pizza Hut restoranlarının ana franchise'ı olarak görev yapıyordu. Yum! Brands, Aralık 2024'te Almanya'daki işletmelerin ana franchise haklarını başarıyla geri alarak bu pazarın yönetimini devralmıştı.

Yum! açıklamasına şunları ekledi: "Türkiye'deki fesih sürecinin Almanya üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamakta olup, Yum! Almanya'daki tüketicilerine hizmet vermeye devam etmeyi ve bu pazardaki franchise ortaklarıyla KFC ve Pizza Hut markalarını büyütmeye devam etmeyi planlamaktadır" derken "Yum! Brands, 2024’ün dördüncü çeyreği için, esas olarak Almanya’daki satın alma ve Türkiye’deki fesih sürecine ilişkin maliyetlerden oluşan yaklaşık 60 milyon ABD doları tutarında vergi öncesi özel bir ücret öngörmektedir"

Umutlu mesaj

Yum! Brands, bu franchise ortağı ve pazara özgü sorunlar nedeniyle Türkiye'deki restoranların son dönemdeki satışlarının, her bir marka için restoran başına düşen dünya genelindeki ortalama satışların oldukça altında olduğunu belirtti: "Sonuç olarak, mağaza kapanışlarından kaynaklanan telif ücreti kaybının, 2025 ve sonrasında Yum!’un temel faaliyet karı üzerinde önemli bir etkisi olmayacaktır. Türkiye'deki kapanmalar, 2025 yılının ilk çeyreğinin sonunda Yum!'un raporlanan mağaza sayısında bir azalma olarak yansıtılacaktır. Mağaza sayısındaki bu tek seferlik değişiklik dışında, Yum! dünya genelinde mağaza büyüme hedeflerinin gidişatına güveniyor ve bu fesihin diğer pazarlar üzerinde herhangi bir etkisi yaratmasını beklemiyor"

Yum! Brands Mali İşler Direktörü Chris Turner son olarak şunları söyledi: "Markalarımızı korumak, franchise veren firma olarak üstlendiğimiz rolün temelini oluşturmaktadır ve bunun için gerekli operasyonel standartlara uyum sağlanması adına gerekli tüm önlemleri alacağız. Böylece markalarımız müşterilerimizin beklediği ve sevdiği tutarlı kaliteyi sunabilecek. Yum! ve markaları olarak gelecekte de Türkiye pazarında müşterilerimize hizmet vermeyi sabırsızlıkla bekliyoruz"

Kaynak: Haber Merkezi