Soma Eynez Maden Ocağı faciasıyla ilgili olarak, 28 kamu görevlisinin yargılandığı dava, önemli gelişmelere sahne oldu. Duruşmada, sanıkların katılmaması, dikkat çekerken, sanık avukatları ise müvekkillerinin kamu görevlisi olduklarını belirterek, görev ve yetkilerinin belli olduğundan, dışına çıkamayacaklarını vurguladı. Bu nedenle yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep ettiler. Ancak mahkeme heyeti, bu talebi reddetti.

 Mahkemenin Kararı

Müşteki avukatları ise davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini savundu. Müşteki avukatları, “Görevi kötüye kullanma” iddianamesi ile açılan davanın hatalı olduğunu, çünkü olayda birden fazla kişinin ölümü ve yaralanması olduğu için “Görevsizlik” kararı verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep ettiler. Ancak mahkeme, müşteki avukatlarının bu talebini de reddetti.

Bir Sanık Hakkında Yakalama Kararı Çıkarıldı

Bir Sanık Hakkında Yakalama Kararı Çıkarıldı

Duruşmada ayrıca, madende müfettiş olarak görevli olan A.Y.’nin ifadesinin alınması amacıyla hakkında yakalama kararı çıkarılması kararlaştırıldı.

Dava 27 Şubat 2025’e Ertelendi

Duruşmanın ardından açıklama yapan Ankara Barosu Avukatı Murat Kemal Gündüz, mahkemenin görevsizlik itirazlarını reddettiğini belirterek, şunları söyledi: “Üç celsedir mahkemeye görevsizlik itirazında bulunuyoruz. Kamu görevlilerinin görevi kötüye kullanma suçundan değil, birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına sebep olma suçundan yargılanması gerektiğini belirterek dosyanın görevsizlik kararı verilerek Soma Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep ediyoruz. Ancak mahkeme, görevsizlik kararının ilerleyen süreçte verilebileceğini belirterek şu aşamada itirazımızı reddetti. Duruşmayı 27 Şubat’a erteledi.”

Bilirkişi Raporu İle İlgili Gelişmeler

Gündüz, dava dosyasındaki kısmi eksikliklerin olduğunu ve ifadesi alınmayan sanıkların bulunduğunu hatırlattı. Fakat sanıkların avukatlarının, Soma Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınan bilirkişi raporunun yerine yeni bir bilirkişi raporu alınması talepleri de mahkeme tarafından reddedildi. Gündüz, bilirkişi raporlarındaki sorumlulukların çok açık olduğunu belirterek, “Tüm kamu görevlileri Yargıtay’ın kabul etme ve bozma kararlarına işaret edilmiş durumda. Kamu görevlilerinin görevini gereği gibi yapmadığı için Soma davasının ana sanıklarına muhtemel kasttan öldürmeden ceza verilmedi, bilinçli taksirden ceza verildi” dedi.

Kamu Görevlilerinin Sorumluluğu Tartışılıyor

Gündüz, kamu görevlilerinin sorumluluğunun altını çizerek, bu kişilerin görevlerini gereği gibi yerine getirmemelerinin facianın büyük boyutlara ulaşmasına neden olduğunu ifade etti. Avukat, kamu görevlilerinin birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep oldukları gerekçesiyle ağır ceza mahkemesinde yargılanmaları gerektiğini vurguladı. Mahkeme, şu aşamada bu talebi reddetti. 

Duruşmada dikkat çeken bir diğer nokta ise sanıkların mahkemeye katılmaması oldu. İfadesi alınmak üzere Ankara'ya talimat yazılan bir sanık ise ana davaya katılacağını belirtti, ancak mahkemeye gelmedi. Bu sebeple sanık hakkında sorgu yapılması için karar çıkarıldı. Sorgusunun ardından karar kaldırılacak.

Kaynak: İHA