Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan Soma Fernas Madencilik işçilerinin, Ankara’ya taşıdıkları eylemleri devam ediyor. TBMM'ye yürümeleri izin verilmeyen işçiler Kurtuluş Parkı'nda bekletiliyor.
Manisa'nın Soma ilçesindeki Fernas Madencilik’te, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu işyerinde, iş güvenliği ve düşük ücretlere karşı yürüyüş başlatan işçiler, direnişlerinin 46. gününde Ankara’daki Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e yürümeye karar verdi. İşçiler, 46 gündür sorunlarının çözülmediğini ve Meclis’e yürümekten başka bir seçeneklerinin kalmadığını belirtti. Ancak yürüyüşe engel olan polis kuvvetleri parkın çevresini kapatarak işçilerin ve sendika temsilcilerinin parktan çıkmasını engelledi.
Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, parkta yaptığı açıklamada, "Holdinglere ve yöneticilere ayrı, işçilere ve emekçilere ayrı bir muamele var. Eğer yasaya uymayacaksanız, bu yasaları yazmayın veya kaldırın. Köleliği de yasalaştırın ki holdingler istedikleri gibi toplu olarak işçi öldürebilsin. İşçileri diledikleri gibi işten atabilsinler. Eğer durum buysa ve eşit yurttaş değilsek, bunun Anayasa’da yazılmasına da gerek yok" ifadelerini kullandı.
Özgür Özel'den 'aracılık' açıklaması
Günlerdir kentteki Kurtuluş Parkı’nda nöbette olan işçileri CHP Genel Başkanı Özgür Özel ziyaret etmiş, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’ın madencilerle görüşmesi için aracılık yapacaklarını açıklamıştı.
Özel, "Eğer bu ülke hukuk devleti ise Çalışma Bakanlığı’nın müfettişleri, Çalışma Bakanlığı’nda şu kadar vicdan varsa buna artık bir son verirler. Hani iki asgari ücret tabandı? Soma’daki diğer madenlerde iki asgari ücret alınıyor. Üstüne diğer haklar alınıyor. Bundan normali yok. İşçiler de buna isyan ediyor. Eyleme başladıklarında sendikalıydılar, işleri vardı. Şimdi sendikalılar, işleri yok. Sebep? Sendikayla birlikte eylem yaptıkları için. Buna susacak mısınız? Burada mesele emeği sömürmek.” dedi.
Ne olmuştu:
Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te işçiler kötü çalışma koşullarına, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenmeye başladı. Sendikalaşmanın ardından önce beş, ardından da iki işçi işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarılan arkadaşlarının işe iadesini de talep ederek direnişe geçti. Direnişin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı da 95’i buldu.
Soma’daki direniş bir ayı devirmesinin ardından işçiler hakları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. İşçilerin talepleri şöyle:
Maaşlar Soma’daki diğer madenlerdeki ortalama ücret olan 45 bin liranın altına düşmesin. İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri eksiksiz alınsın. Sendikal haklar tanınsın.