Ayşegül Koç/SÜGEP Genç Sürdürülebilirlik Lideri Çağla Yağcı ve SÜGEP Genç Sürdürülebilirlik Lideri Bediz Bade Huntürk, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Yeşil Mutabakat kapsamında 2030’a kadar önlem almamız gerekiyor diyen Huntürk; “Karbon Capture Projesi ile doğal döngüyü taklit ederek havadaki karbonu yakalayıp kayalara hapsetmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“2030’a kadar önlem almamız gerekiyor”
Küresel İklim Değişikliği ile ilgili konulara hep ilgim vardı diyen Yağcı; “İleride neler olabileceğini aktif bir şekilde takip ediyorum. Dünyanın nereye gittiğini ya da gideceğini merak ediyorum. Bu konuları öğrenmeye çalışıyordum. Bu projeyi de gördüğümde direkt katılmak istedim. Yeşil Mutabakat kapsamında 2030’a kadar önlemler almamız gerekiyor. Biz karbon salınımı ne kadar engellesek de atmosferde ciddi oranda karbondioksit hala mevcut. Oradaki seviyeyi en aza indirmeye çalışmalıyız. Projemizin çıkış noktası da buradan geliyor” dedi.

“Karbon Capture Projesi”
AB Yeşil Mutabakatı kapsamında iklim kriziyle mücadele için 2030 yılına kadar atmosferdeki 1 milyar ton endüstriyel karbonu yakalamak gibi bir hedef var diyen Yağcı; “Bizde bu alanda bir çalışma yaptık. Karbon Capture Projesi. Atmosferik karbonu doğal olarak kalıcı olarak tutmak ve kalıcı olarak toprak ya da kayalara hapsetmek mümkün. Burayı biraz daha açmak gerekiyor. Kayadan gelen karbondioksit ile atmosferdeki sudan gelen karbondioksit arasında meydana gelen doğal reaksiyonlar sonucunda manyezit denen elementler bulunuyor. Bu döngü doğal olarak gerçekleşiyor. Doğal yollarda karbondioksitin kayaya hapsedilmesi yıllar alacak ve bizim buna vaktimiz yok. Bunun için bu doğal döngüyü taklit ederek günlük olarak havadaki karbonu yakalayarak kayalara hapsetmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Projeyi doğadan esinlenerek yaptık”

“Projeyi doğadan esinlenerek yaptık”

Projeyi doğadan esinlenerek yaptık diyen Huntürk; “Biz doğal bir döngü kaydettik. Bununla birlikte, atmosferdeki karbondioksit seviyesini azaltarak iklim değişikliğini hafifletme fırsatı yakalamak istiyoruz. Ayrıca, bu tür süreçlerin uygulanması, mevcut karbon yakalama ve depolama teknolojilerini tamamlayabilir ve potansiyel olarak karbon emisyonlarının yönetilmesinde daha bütünsel ve etkili bir yaklaşıma yol açabilir. Üstelik manyezitin doğal oluşumu sadece karbondioksiti yakalamakla kalmıyor, aynı zamanda istikrarlı, uzun vadeli bir depolama çözümü oluşturmaya da yardımcı oluyor. Sızıntı riski taşıyan veya sürekli izleme gerektiren diğer yöntemlerin aksine, karbonu kaya formunda hapsetmek doğası gereği güvenli ve kalıcıdır. Sonuç olarak, magnezyum ve atmosferik karbondioksit arasındaki doğal reaksiyon önemli umut vaat ediyor. Bu koşulları tekrarlama konusundaki anlayışımızı ve yeteneğimizi geliştirerek, acil iklim değişikliği sorununa etkili, sürdürülebilir çözümler yaratmak için doğanın kendi süreçlerinden yararlanabiliriz” diye konuştu.

Fikirlerini paylaşmak için Bangkok'a gidiyorlar!

Yağcı; “10-13 Haziran 2024 tarihleri arasında Tayland'ın başkenti Bangkok kentinde düzenlenecek Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi'nde bu projeyi anlatacağız ve sesimizi dünyaya duyuracağız. Ümit ediyorum, bu proje destek görür ve uygulama noktasında destekleri beraberinde getirir. Gelecek adına hepimiz bir şeyler yapmalıyız” dedi.

Muhabir: Ayşegül Koç