Suriyeliler, 8 Aralık'ta sadece asker, polis ve mafya zulmünün sona erdiğini değil, aynı zamanda ekonomik alanda da yeni bir dönemin başladığını ifade ediyor.
Esed rejimi döneminde döviz alım-satımı, 7 yıla kadar hapis cezası ve para cezası ile cezalandırılıyordu. Ancak yeni yönetim, döviz işlemleri üzerindeki yasağı ve cezaları kaldırdı.
Yeni yönetim, ihracat ve ithalata getirilen kısıtlamaları serbest bırakarak, kamu çalışanlarının maaşlarında yüzde 300 oranında bir artış sağladığını duyurdu. Şam'da bankalar açıldı ve para çekme makinelerinin önünde uzun kuyruklar oluştu.
Rüşvet ve Haraç, Yeni Yönetimle Ortadan Kalktı
8 Aralık'tan itibaren temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında düşüş yaşandığı bildiriliyor.
Esed rejimi döneminde, askerlerin düşük maaşlarla geçinememesi nedeniyle mafya benzeri faaliyetlere girerek esnaf ve halktan haraç topladıkları, bu şekilde geçimlerini sağladıkları aktarılıyor. Ayrıca, rejimin üst kademesindeki kişilerin ithalatı kısıtlaması ve temel ihtiyaç maddelerinde tekelleşme yoluyla tüccarları ve halkı sömürdüğü paylaşılmakta.
Geçmişteki yaptırımlar ve devrik rejimin ithalata getirdiği kısıtlamalar nedeniyle temel ihtiyaç maddeleri karaborsada satılıyordu. Esed rejimi unsurlarının aldığı rüşvet ve haraçlar, fiyatların sürekli artmasına yol açıyordu.
Ancak Suriye'deki yeni yönetim döviz rejimini ve ithalatı serbest bırakarak, rüşvet ve haracın ortadan kalkmasıyla piyasa canlandı ve fiyatlar düşmeye başladı.
Döviz Alım-Satımı, Yeni Yönetimle Serbestleşti
Şam'daki Hamidiye Çarşısı, Osmanlı döneminden kalan tarihi yapısıyla dikkat çekerken, çarşıda döviz bozdurulabileceğine dair ilanlar ve sokakta "çantacı" olarak bilinen kişilerin döviz bozdurmak için bağırmaları dikkat çekiyor. Devrik rejim döneminde döviz taşımanın hapis cezası riski oluşturduğundan, Suriyeliler döviz alım satımını gizli bir şekilde yapıyordu. Bugün ise sokaklar ve çarşılarda yoğun bir hareketlilik var. Ayrıca, Şam'ın Eski Şehir bölgesinde Hristiyan mahallelerinde Noel süslemeleri ve coşkulu bayram kutlamaları görülüyor. Hamidiye Çarşısı'ndaki 1895'ten beri var olan Bektaş Dondurmacısı, devrim şarkıları eşliğinde büyük ilgi görüyor.