SON MÜHÜR- GAMZE ESKİKÖY Ege Deri ve Mamülleri İhracaatçı Birliği 2024 yılını değerlendirmek ve 2025 yılı öngörülerini paylaşmak için basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, EDMİB Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, deri ve deri mamulleri ihracatında yaşanan düşüşe dikkat çekerken, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, sektörün geleceği için kümelenme ve meslek liseleri aracılığıyla yetişmiş ara eleman ihtiyacının hayati önem taşıdığının altını çizdi.
2024’ün kaybedeni deri sektörü oldu
Ege Bölgesi’nin deri ve deri mamulleri ihracatına ilişkin verileri paylaşan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, deri ve deri mamullerinde toplamda yüzde 9, ayakkabıda yüzde 15, deri ve kürk konfeksiyonda ise yüzde 22 oranında bir düşüş yaşandığını açıkladı. Öte yandan, mamul deri ve kürk ihracatında yüzde 15, saraciye ürünlerinde ise yüzde 14 oranında artış kaydedildiğini belirtti.
Suriyelilerin gitmesi konfeksiyoncuyu üzdü
Zandar, “Konfeksiyon sektöründe ise yüzde 40 oranında kayıp yaşandı. Bu düşüşün Suriyeliler ve Afganların sektörden ayrılmasından kaynaklandı. Teknolojik destekler de şart 'Ya kapatacağız ya direneceğiz'” dedi.
“Kümeleşmezsek deri sektörü yavaş ülkemizden gidecektir”
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, İzmir’de deri sektörümüzün kümelenmesinin gerek istihdamın artırılması, gerek nitelikli ara eleman devamlılığı, sektörün sürdürülebilirlik ile ilgili altyapısının gelişmesine katkı sağlaması için kümeleşmenin önemli olduğunun altını çizdi. Gündoğdu, “Ayakkabı, Saraciye, Deri Konfeksiyon, Deri Mamulleri Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla farkındalık kazandırılıcaktır. Bizim bir yere kümeleşmemiz gerekiyor. Deri mamülllerinin Ortak sorunları yan yana getirebileceğimiz bir yer olması gerekiyor. Yoksa bu sektör yavaş yavaş ülkemizden gidecektir” diye belirtti.
Herkes mühendis olmak zorunda değil, bizim de eleman ihtiyacımız var
Her çocuk mühendis olmak zorunda değil, bizim bu sektörde de eleman ihtiyacımız var. MESEM’ler bu konuda bizim için iyi oluyor” diyen Gündoğdu, “Deri konfeksiyon, saraciye ve ayakkabı sektörlerimizdeki yetişmiş ara eleman eksikliği sektörlerimizde kapasite kaybı yaratmaktadır. Meslek liselerimiz aracılığıyla bilinçli ve sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte bir tedrisat sonrasında sektörlerimize kazandırılacak gençlerimiz rahat bir şekilde iş bulma imkanına sahip olarak istihdama kazandırılacaktır” ifadelerine yer verdi.