SON MÜHÜR- Türkiye güne Bolu Kartalkaya'dan gelen acı haberle başladı. Yayın yasağı getirilen faciada ölü sayısının 66'ya çıktığı öğrenildi.
Türkiye'nin en ünlü kış turizm merkezlerinden biri olan Kartalkaya'da yaşanan facia, binaların yangın güvenliğini yeniden gündeme getirdi.
Yüksek Mimar Seda Özen Bilgili ise yaşanan trajedinin sadece Kartalkaya'ya özgü olmadığına işaret ederek, yaz turizminin merkezi Çeşme Alaçatı'ya dikkat çekti.

Grand Kartal oteli 66 kişiye mezar oldu
21 Haziran 2024'de sosyal medyada paylaştığı mesajda Çeşme Alaçatı'daki bina yoğunluğuna dikkat çeken yüksek mimar Seda Özen Bilgili şunları söylemişti.
''Alaçatı'da en büyük suç Belediye'nin. Koruma Kurulu yapılaşmayı nasıl sınırladıysa, Belediye de işletmeleri filtrelemeliydi. Alaçatı'da otelcilik ev tipi pansiyon şeklinde ruhsatlarla yürüyor. Yangın denetimleri yok. Otellerden gece kulüplerine iyi bir yangın yönetmeliği denetimi dahi orayı büyük ölçüde toparlar.''


Bolu'daki facianın ardından Alaçatı'ya dikkat uyarısı...


Bolu Kartalkaya'da çok sayıda insanın can verdiği faciaya göndermede bulunan Seda Özen Bilgili, ''Kartalkaya'da böyle, Alaçatı'da farklı mı?'' diye sordu. 
Yüksek mimar Seda Özen Bilgili Alaçatı'da bir projesiyle ilgili Çeşme Belediyesi'nde yaşadıklarını anlattı.


İşte Bilgili'nin dikkat çeken mesajı.

Alaçatı'da bir otel çiziyorduk. Yapı iki katlı idi ama iç mekanı ahşaptı. Belediyede yangın önlemleri için proje onayını görüşmeye gittim, böyle bir birimi yoktu. Gittim itfaiyeyi buldum, lise mezunu bir çocukla konuştum. Sonra anladım ki bütün binaların projesi konut olarak geçiyor ama belediyeden apart otel (belki pansiyon) ruhsatı alıyorlar. Alttaki tweetimi 152.000 kişi görmüş. Alaçatı'da tek bir çöp yerinden oynadı mı? Hayır.

Seda Özen Bilgili

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı