Tüm Süt,Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TÜSEDAD) 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 17 lira 71 kuruş olarak hesapladı. Bu maliyete yüzde 20 kar eklenerek 1 litre çiğ sütün referans fiyatının 21 lira 25 kuruş olarak açıklanması önerildi.
Ulusal Süt Konseyi 15 Nisan’da 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere çiğ süt referans fiyatını litre başına 14 lira 65 kuruş açıklamıştı.
TÜSEDAD'ın mailyet hesaplaması üzerine yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verildi.
Süt maliyet hesabında hayvan sağlığı ve verimliliği, dolayısıyla zooteknik parametreler işletmeler arasında oldukça değişkendir. Bu nedenle zooteknik parametreler süt maliyet hesabında titizlikle irdelenmelidir. Bunun dışında işletmedeki çok sayıdaki maliyet unsurları ve bedelleri de işletmeler arasında oldukça değişkenlik arz etmektedir. 

Mart 2024 tarihine göre...

Süt maliyetinin belirlendiği “100 Holstein Damızlık Anaç” işletmesinde saha gerçeklerine yakın zooteknik sürü parametreler dikkate alınmıştır. Bu parametrelerin iyileştirilmesi, dolayısıyla sürü sağlığı ve yönetimi ile verimlilikteki iyileşmeler süt üretim maliyetini düşürmek suretiyle ödül bulacaktır.  Açıklanan tüm veriler ve fiyatlar Mart 2024 tarihine göre belirlenmiştir. 1. Zooteknik Parametreler: Simulasyon yapılan sürünün zooteknik parametreleri ve ticari değerleri Tablo 1’de özetlenmiştir. 


Bu 100 başlık Holstein anaç işletmesinde inekler 390 gün sağılmakta ve 60 gün kuruda kalmaktadır. Günlük süt verimi 28 L/Baş’tır. İşletmede tohumlama konvansiyonel sperma kullanılmakta ve 4 tohumlamada gebelik elde edilmektedir. Reforme inekler (%20) sürü dışı bıraktıktan sonra ölen ineklerle (%5) birlikte sürüdeki anaç sayısı 100’de sabit kalacak şekilde kendi düveleri ile ikame yapılmakta, kalan fazla düve (%10.20) ise satılmaktadır. Bu nedenle “hayvan amortismanı” süt maliyetinde dikkate alınmamıştır (5 yıl). En düşük baz seviyesinden hayvan sigortası alınmıştır (300 TL/Baş/Yıl). Reforme inekler ortalama 600 kg canlığa ağırlığa sahip olup karkas geliri 175 TL/kg’dır. Ölen hayvanlardan edinilen zarar ise 80.000 TL/Baş’tır. 


Ulusal Süt Konseyi kimlerden oluşur?

Resmi Gazete'de yayımlanan bir yönetmelikle kurulan Ulusal Süt Konseyi’nde 12 kişilik Yönetim Kurulu görev alır. Bunlar, 3 üretici temsilcisi, 3 sanayici temsilcisi, 3 kamu temsilcisi ve 3 üniversiteler, meslek odaları ve STK temsilcisinden oluşmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanı atama usulü ile değil, süt üreticileri ve süt sanayicilerinin de içinde bulunduğu Yönetim Kurulunca seçim ile belirlenmektedir.

Denizli’de pamuk hasadı başladı Denizli’de pamuk hasadı başladı

TÜSEDAD nedir?

2004 yılında hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren süt et ve damızlık sığır yetiştiricilerini bir araya getirmek amacıyla kurulan ‘’Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği’’ (TÜSEDAD), başta 50 baş ve üzeri sağmal ve besi hayvanı olan üreticilerin üye olabildiği bir dernek iken yeni yönetimle birlikte 2019 yılında yapılan Tüzük değişikliği sayesinde 1-50 baş arası hayvanı olanı Onursal Üye, 50 hayvandan fazla olanı da Asil Üe olarak derneğe kabul ediyor.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı