Yeni tarımsal destekleme modelinde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri üretimi planlama kapsamına alındı. 2025 yılı için bu ürünlerde destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Ancak, planlı üretim kapsamında destek katsayıları değişiklik gösterebilir.

3 Yıllık Destekleme Programı Başlatıldı

Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak, üretim planlamasına katkıda bulunmak, verim ve kaliteyi artırmak, çevre dostu tarım uygulamalarını teşvik etmek ve uygulanan politikaların etkinliğini artırmak hedefleniyor. Bu kapsamda, ülke ihtiyacını yerli üretimle karşılamak ve üretim sürecindeki maliyet artışları ile fiyat istikrarsızlıklarından üreticileri korumak amacıyla 2025-2027 yıllarını kapsayan 3 yıllık bir destekleme programı oluşturuldu. Destekleme programları, daha önceki yıllardan farklı olarak daha sade ve etkin hale getirildi. İlk defa 3 yıllık bir süre için belirlenen destek kararları, her yıl güncellenecek.

A W277291 02

Temel Destekler ve Ürün Kategorileri

Destekleme programında, üretim maliyetlerine göre ürünler kategorilere ayrıldı ve her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 yılı için destek katsayısı dekarda 244 TL olarak belirlendi. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. Arpa ve buğday üreten çiftçilere dekara 317,2 TL, ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye ve çay üreten çiftçilere dekara 366 TL, pamuk ve çeltik üreticilerine ise dekara 549 TL temel destek verilecek.

Planlı Üretim Desteği ve İlave Destekler

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen planlı üretim kapsamındaki ürünler arasında arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri yer alıyor. Planlı üretim kapsamında bu ürünleri üreten çiftçilere, temel desteğe ek olarak ilave destek ödenecek. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak.

Süt havzaları olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği sağlanacak. Ayrıca, su kısıtı yaşanan bölgelerdeki sulu tarım arazilerinde arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi ve yağlık ayçiçeği üreticilerine ilave destek ödenecek. Bu bölgelerdeki üreticilerin mazot ve gübre maliyetleri tamamen karşılanacak.

Üretimi Geliştirme Destekleri ve Diğer Destekler

Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı/standart fidan kullanımı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi destekler devam edecek. Ayrıca, örtü altı paket destek tutarı dekarda 3 bin 825 TL'ye, açıkta paket destek tutarı ise dekara 1305 TL'ye çıkarıldı. Lisanslı depolarda ürünlerin korunması için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücretinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği 1500 TL’ye, tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ise 294 bin TL’ye yükseltildi.

2025-2027 dönemini kapsayan bitkisel üretim planlaması ve destekleme programı ile ilgili detaylar, 1 Ocak 2025 ve 1 Mayıs 2025 tarihleri itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kaynak: İHA