SON MÜHÜR - OSMAN GÜNDEN / Eyleme katılan işçiler, “İZBB modüler tuvaletlerde kölelik koşullarında çalışmaya ve taşerona son” ve “güvenceli çalışmak istiyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak sloganlar attılar. Gösterinin 7. gününde olduklarını belirten işçiler, taleplerinin karşılanması için mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar.
"İnsanca yaşamak ve güvenli çalışmak istiyoruz"
Eylemde grup adına açıklama yapan Doğukan Bayar, İzmir’de 30 noktada bulunan modüler tuvaletlerde 10 aylık süreçlerle çalıştırıldıklarını belirtti. Bayar, işçilerin çalışma koşullarına dair şunları söyledi:
“İnsanca yaşamak ve güvenli çalışmak istiyoruz. Hakkımızı alana kadar da buradan hiçbir yere ayrılmayacağız. İzmir halkına ve İzmir Büyükşehir Belediyesine çalıştık, işverenimiz Büyükşehir Belediyesi. Bizi, çalıştığımız yerlerde yöneten kişiler İzmir Büyükşehir Belediyesinin memurları. Siz 'özel firma işçisiniz' diyerek kimse bizi görmezden gelemez, kapı dışarı edemez.”
Bayar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi bünyesinde çalışmak istediklerini ifade ederek, eylemi başlattıkları için bazı arkadaşlarının işten çıkarıldığını söyleyerek: “Eylemi başlattığımız için de dün bazı arkadaşlarımızın iş çıkışları yapıldı.” dedi.
Taşeron şirketten açıklama: “İşçiler çalışmaya başlamak istemediler”
Eylemle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleyi kazanan taşeron firma, Helen Organizasyon, bir açıklama yaptı. Şirket yetkilisi Necdet Çeliker, Eseray adlı şirketin ihale sürecinin 31 Aralık 2024 tarihinde sona erdiğini belirterek, eski işçilere iş başı çağrısı yaptıklarını söyledi.
Çeliker, açıklamasında şunları kaydetti: “Eseray isimli şirketin ihale süreci 31 Aralık 2024 tarihinde sona erdi. Yeni ihaleyi biz aldık ve eski işçilere ise çalışma çağrısında bulunduk. Sonuçta bu iş kamusal bir hizmet, bu kamusal hizmetin aksamaması gerekiyor. İşçilerin büyük kısmı gelip çalışmaya başladı. Ama 23 işçi ise özel bir firmada değil belediye şirketinde çalışmak istediklerini belirterek iş başı yapmadılar. Eylem yapan işçiler hali hazırda bizim işçimiz değiller.”
Çeliker, işçilerin işten çıkarılmadığını vurgularken, işçilere gönderilen mesajın sadece rutin bir bilgilendirme olduğunu ifade etti: “Kimsenin işten çıkarılmadığını kaydeden Çeliker, ‘Biz en düşük işçi maaşı olarak 29 bin TL teklif ettik. Bazı arkadaşlarımız çok daha yüksek alıyor. İşçilere giden mesaj ise SGK’dan giden rutin bilgilendirme mesajı. Yoksa hali hazırda kimse işten çıkarılmadı. İhale bittiği için de iş akitleri sonlandırıldı. O mesaj çalışmaya devam eden işçilere de gitti. Bu rutin bir uygulama’” dedi.
Çeliker, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a da değinerek, işçilerin eylemi nedeniyle belediye başkanının zor durumda bırakıldığını belirtti: “Cemil başkanımıza da zor durumda bırakıyorlar. Belediyenin ekonomik yapısı da belli. Biz işçilerin yasal haklarına da saygı duyuyoruz ama arkadaşlarımız biz katiyen çalışmak istemiyoruz dediler. İşçiler bize ‘sizinle bir problemiz de yok’" diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi: "Muhatap biz değiliz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi, taşeron işçilerin eylemi hakkında bir açıklama yaptı. Belediyeden yapılan açıklamada, taşeron firmada çalışan işçilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile herhangi bir işveren ilişkisi kurmadığı belirtilerek, eylem yapan işçilerin taleplerinin muhatabının belediye olmadığı vurgulandı.
Belediyenin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli olmayan, günümüzde veya geçmişte kurumumuzla çalışan-işveren ilişkisi kurmamış bazı kişilerin belediye hizmet birimleri önünde eylem yaparak gündeme gelme çabaları kamuoyu nezdinde kafa karışıklığı yaratmaktadır. Açıkça ifade etmeliyiz ki yapılmaya çalışılan şey, özel bir firmada çalışan bir grup personelin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işe alınmak için baskı yaratma çabasıdır. Ancak kurumuzun istihdam politikası dayatmalarla değil mali ve idari gereklilikler doğrultusunda şekillenmektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alım ihalesiyle işletmesini özel firmalara devrettiği şehir tuvaletlerinde görev yapan personelin muhatap olması gereken merci kendi işverenleridir.”
Belediye açıklamasında, ihaleyi kazanan yeni firmanın, mevcut personelin haklarını koruyarak, net 29 bin TL maaşla göreve devam edebileceğini duyurdu ve şöyle dedi: “2024 yılı şehir tuvaletleri işletim ihalesi kapsamında, mevcut yüklenicinin sözleşme süreci 31.12.2024 tarihi mesai bitimi itibarıyla sona ermiştir. İhaleyi alan yeni firma mevcuttaki tüm personelin haklarını muhafaza ederek ve net 29.000 TL maaşla görevlerine devam edebileceklerini ilan etmiştir. 100 personelin büyük çoğunluğu göreve devam etmek istediğini işverenlerine beyan etmiştir. 23’ü ise bu teklife yanıt vermemiş, iş başı yapmak yerine 31 Aralık sabahı İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık makamının önüne giderek eylem yapmayı tercih etmiştir.”
Açıklamanın devamında, eylem nedeniyle tuvaletlerin açılmaması ve halkın mağdur olması da gündeme getirildi: “Bunun sonucunda şehir tuvaletleri açılamamış, vatandaşlar mağdur edilmiştir. Dolayısıyla işveren firma yükümlülüğünü yerine getirebilmek ve hizmeti sürdürülebilmek adına göreve devam etmek istemeyenlerin yerine yeni personel alımı yapmıştır.” dendi.
Belediye, eyleme katılan işçilerin işten çıkarılmadığını, işverenin iş hukukuna göre hareket ettiğini belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak herhangi bir müdahalede bulunmadıklarını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi açıklamanın yanında şu sözlere yer verdi: “Tarafımızca işveren firmayla yapılan görüşmede ‘eylem nedeniyle işten çıkarma’ şeklinde bir uygulama yapılmadığı öğrenilmiştir. Kaldı ki işverenin iş hukuku kapsamında yapacağı herhangi tasarrufa da müdahil olmamız söz konusu değildir. Kamu kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması belediyemizin öncelikli sorumlulukları arasındadır. Bahsi geçen kişilerin taleplerinin muhatabı İzmir Büyükşehir Belediyesi değildir. Hak arayışına yönelik tüm demokratik eylemlerin doğru adreslere yönlendirilmesinin olası kazanımlar için daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.”