Analizde, 2018 sıkılaşma döneminde artan tahsili gecikmiş alacakların (TGA) 2023 sıkılaşma döneminde görece düşük seyrettiği belirtildi.

TCMB Veri Yönetişimi ve İstatistik Genel Müdürü Yusuf Kenan Bağır, Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Ünal Seven ve Ekonomist Ertan Tok tarafından hazırlanan çalışmada, parasal sıkılaşma dönemlerinde finansal istikrar açısından firma temerrütlerinin izlenmesinin önemine dikkat çekildi. 2023 yılı haziran ayında başlayan sıkılaşma döneminde firma temerrütlerinin ölçek ve sektör bazında değişimleri incelendi.

2018 yılında TCMB’nin politika faizini hızlı bir şekilde artırmasıyla birlikte, ticari kredi faiz oranlarının da yükseldiği kaydedildi. 2018'de faiz oranlarının artması, TGA oranlarının hızla yükselmesine yol açarken, 2023 yılında aynı faiz artışlarına rağmen TGA oranları yalnızca yüzde 1,5 seviyesinde kaldı.

Borçlu firmalardan daha olumsuz tepki bekleniyor

Analiz, temerrüt oranlarındaki farklılıkların makro ekonomik faktörlerle birlikte firma ve sektör spesifik özelliklerden kaynaklandığını değerlendiriyor. Yüksek borçluluğa sahip firmaların 2023’te başlayan faiz artışına diğer firmalara kıyasla daha olumsuz tepki vermesi bekleniyor.

2023 yılında sağlıklı olarak tanımlanan firmaların temerrüt oranlarının, 2018-2019 dönemine göre belirgin şekilde daha düşük olduğu vurgulandı. Ayrıca, kademeli parasal sıkılaşma adımları ve azalan borç yükü nedeniyle temerrüt oranlarının ılımlı seyrettiği ifade edildi. Sektörel düzeyde de olumlu bir ayrışma gözlemleniyor.

Sonuç olarak, TCMB’nin analizi, firma temerrüt oranlarının finansal istikrar ve fiyat istikrarı açısından önemini vurgulayarak, bu göstergelerin dikkatle izlenmesi gerektiğini ortaya koyuyor. 2023 yılı temerrüt oranları, reel sektör firmalarının daha dayanıklı hale geldiğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi