Eğitim-öğretim yılı henüz geçen hafta başlamasına karşın, sorunlar gündemden düşmüyor. Kamu harcamalarında tasarruf gerekçesiyle  temizlik personeli eksikliği velilerin tepkisine neden olurken, birleştirilmiş okullarda yaşanan skandallar da patlak vermeye başladı. 


30 Ekim 2020’de İzmir'de meydana gelen depremin ardından riskli olduğu gerekçesiyle yıkılan birçok okul, dört yıl geçmesine rağmen hâlâ tamamlanamadı. Bu nedenle kentteki öğrencilerin bir çoğu, birleştirilen okullarda eğitimlerini sürdürmek zorunda kalıyor.


Örneğin, 9 Eylül Ortaokulu öğrencileri Necatibey Ortaokulu'na taşınırken, aynı binada Şehit Ömer Halisdemir Bilim ve Sanat Merkezi, Sevgi Anaokulu ve Şehit Ömer Halisdemir Anaokulu öğrencileri de bulunuyor. Tek bir binaya beş okulun sıkıştırıldığı bu durum, hem öğrencileri hem de velileri zorluyor. 
Her ne kadar okul saatlerinde düzenlemeler yapılsa da, hem veliler hem öğrenciler okulun kapasitesinin bu kadar kalabalığı kaldıramayacağını anlattı.  


"Bir ay içinde çocuklarda hastalıklar baş gösterebilir"


Necatibey Ortaokulu'nda öğretmen olan aynı zamanda Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri Şengül Bilgin geçen sene üç okulun birleştirildiğini, şimdi ise okul sayısının beşe çıktığını belirterek "Bina yeni yapılmasına rağmen fiziki şartları berbat. Bu öğrenciler nasıl sağlıklı eğitim alacaklar anlaşılır gibi değil. Saatleri düzenlediler bu sefer de sürekli zil çalıyor. Biz bile karıştırıyoruz hangi okulun zili olduğunu. Bu okul beş okulu kaldıracak bir kapasitede değil." dedi.
Temizlik personeli eksikliğine değinen Bilgin "Bir okulun bile kaldıramayacağı bir hijyen sorunu yaşıyorken burada beş okulun öğrenciler var. Tahminimce bir ay içinde çocuklarda hastalıklar başlayacak." diyerek endişelerini dile getirdi.   


"Aynı sınıfta iki farklı ders işleniyor"


Okulun içinde yaşanan sorunları dile getiren ve Milli Eğitim Bakanlığı'na seslenen Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Sekreteri Oktay Karakuzu "Okulun birinci katı anaokuluna , ikinci ve üçüncü katı ortaokuluna, son katı bilim sanat merkezine ayrılmış durumda. En büyük sorun bilim sanat merkezinde yaşanıyor. Derslik sayısı yetersiz. Hatta aldığımız duyuma göre bir sınıfta iki farklı kademe dersler yapılıyor. Hatta koridorlara masa ve sıralar çekilerek ders işleniyor. Hiçbir şekilde yeterli bir alan yok. 
Milli Eğitim Bakanı "Eğitimde sessiz bir devrim gerçekleştirdik" dedi. Sessiz devrim dedikleri aynı sınıf içinde hem lise hem ortaokul öğrencilerinin ders yapması mı? Ya da aynı okulda 5 okul öğrencilerinin sıkıştırılması mı?" dedi.


Hijyen sorununa dair de konuşan Karakuzu "Temizlik personelinin günlük 566 lira gibi ücrete çalışması imkansız. Sigortaları da günlük yapılacak. Asgari ücretin altında bir ücret verilemez yasaya göre. Ekonomik krizin faturasını öğrencilere, öğretmenlere, velilere kesiyorlar. 


En önemli talebimiz okullara ödenek ayrılması. Örneğin yıkılan 9 Eylül İlköğretim okulunun teslim edilmesi gerekir. Pek çok okulda benzer sorunlar var. Yıkılıp hala yapımına başlanmayan okullar var. Tasarruf yapılan alanlar eğitim alanları olmamalı. Hiçbir çocuk eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Bu durum okullardan öğrencilerin ayrılması gibi sorunlara da neden oluyor." ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 09 20 At 11.43.03
Veliler güvenlikten endişeli 


Necatibey Otaokulu öğrencisinin velisi "Çok tuhaf bir durumla karşı karşıya kaldık. Düzen bozuldu, çocukların da dengesi bozuldu. Örneğin çocuklar tüm eşyaları her gün eve taşıyorlar önceden sınıflarında bırakabildikleri eşyaları, bir kalemi bile güvenle bırakamıyorlar. Temizlik çok kötü durumda. En büyük endişemiz ise güvenlik. Bu kadar kalabalık içinde güvenlik görevlisi de yeterli olmayınca daha şimdiden sorunlar baş gösteriyor." diyerek tepki gösterdi.  


9 Eylül İlköğretim Okulu'ndan gelen veli ise "Bina büyük ancak temizlik ve düzen konusunda şikayetler bitmiyor. Alan büyük de olsa bu kadar kalabalık işinde nasıl düzen sağlanabilir? Üç gün gelen temizlik görevlisi nereye yetebilecek? Daha dün okul müdürümüz bize "Temizlik görevlisi yarın ayrılacak. Etrafınıza bakın yeni bir görevli lazım. Ayda bir değişecek, sigorta günlük yapıldığı için kimse bir aydan fazla durmayacak" dedi. Biz kendi imkanlarımızla mı burada çocukların sağlıklı ders görmesi için çözüm arayacağız?" ifadelerini kullandı.  

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR