MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" çağrısına, CHP Genel Başkanı Özgür Özel,  “El yükseltiyorum Devlet Bey. Ben de Kürtlere bir devlet teklif ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sahibi olmayı teklif ediyorum” sözleriyle destek vermişti. Siyasetin gündemini değiştiren açılım hamlesi Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün son çalışmasıyla masaya yatırıldı.

MHP'de büyük erime...

Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nden çalışmanın sonucuyla ilgili yapılan açıklamada MHP'yle ilgili büyük seçmen kaybına işaret edildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi.
Açılımın işaret fişeğini ateşleyen Devlet Bahçeli’nin partisi MHP’nin oyu, kararsızlar dağıtıldığında, %7,5’e gerilemiş durumda. Geçen ay yaptığımız araştırmada MHP’nin oyu %11,7’ydi. 4,2 puanlık gerileme MHP’nin seçmenlerinin 3’te 1’inden fazlasını kaybettiğini gösteriyor.

Araştırmamızda MHP Genel Başkanı’nın grup konuşmasında bizzat kullandığı cümlelerle (Tecridin kaldırılması ve Öcalan’ın TBMM’de konuşma yapmasına dair) sorduğumuz soruda katılımcıların %73,5’inin Bahçeli’nin önerisine katılmadığı görülüyor.

Bu soruya MHP seçmenlerinin verdiği yanıtlarda genel başkanlarının önerisine katılan MHP’lilerin oranı %27,2’de kalıyor. DEM Parti seçmenlerinin ise %62’si Bahçeli’nin önerisini desteklemekte. AK Parti seçmenlerinde MHP Genel Başkanının sözlerine katılanların oranı ise yalnızca %20,1. 

CHP de kaybedenler kulübü içinde...

Araştırmanın CHP'yle ilgili bölümü de sonuçları açısından dikkat çekici olduğu görülüyor. Özgür Özel'in 'el yükseltiyorum' teklifinin CHP seçmeninden destek alamadığını gözler önüne seren çalışmada her 4 CHP seçmeninden 3'ü Özel gibi düşünmediği ortaya çıktı.


Araştırma sonucunda CHP'yle ilgili değerlendirmede şu görüşlere yer verildi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “el yükseltmesinin” CHP’ye maliyetinin yüksekliği dikkat çekici. CHP’nin oyu, kararsızlar dağıtıldığında, %26,9. Geçtiğimiz ay yaptığımız araştırmada %32,7 ile birinci parti olan Cumhuriyet Halk Partisi’nde 5,8 puanlık bir erime söz konusu. 5,8 puanlık gerileme CHP’nin geçen ayki seçmenlerinin %17,8’ini kaybettiği anlamına geliyor.

Özel’in bizzat sarf ettiği cümlelerle (Kürtlere teklif / Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olma) sorduğumuz soruda CHP Genel Başkanına toplumun %73,2’sinin katılmadığını görüyoruz.

Bu soruya CHP seçmenlerinin verdiği yanıtlara göre ise genel başkanlarının sözlerini destekleyen CHP seçmenlerinin oranı %24,2. Her 4 CHP seçmeninden 3’ünün karşı olduğu sözlere DEM Parti seçmenlerinin destek oranı %61,4. Bu oran MHP Genel Başkanının sözlerine olan DEM Parti seçmelerinin desteğiyle, hata payı içerisinde, aynı.

Zafer Partisi MHP'nin önüne geçmiş görünüyor...

Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün terör ve açılım başlıklı çalışmasında belki de en çarpıcı kısım milliyetçi oylara hitap eden partiler arasındaki rekabette Ümit Özdağ liderliğindeki Zafer Partisi'nin ilk kez MHP'nin önüne geçmiş olması


Araştırmada milliyetçi oylarla ilgili değerlendirmede şunlar söylendi.
Ak Parti’nin iktidar namına ödenecek siyasal bedeli de MHP’ye yüklediği anlaşılıyor. Bu yükün MHP’deki eritici etkisi ve CHP’nin aldığı irrasyonel pozisyon, iki muhalif milliyetçi partiye olan ilgiyi arttırmış durumda. Geçtiğimiz ay, kararsızlar dağıtıldığında, %4,7 olan Zafer Partisi %8,4’e yükselerek ulusal ülke barajının üstünde seyrediyor. Yine geçen ayki araştırmamızda, karasızlar dağıtıldığında, %3,6 olan İyi Parti %6,2’ye yükselmiş durumda. Bu geçtiğimiz aya göre Zafer Partisi’nin oylarını %78,7, İyi Parti’nin ise oylarını %72,2 arttırdığı anlamına geliyor.

Bir anlamı da MHP’nin artık en büyük seçmen desteğine sahip milliyetçi parti pozisyonunu ilk defa kaybetmesi. Zafer Partisi %8,7 seçmen desteği ile %7,5’lik desteğe sahip MHP’nin önüne geçmiş görünüyor. Oldukça kısa bir sürede yaşanan bu erimenin devamı halinde İyi Parti’nin de MHP’nin önüne geçmesi muhtemel.

Son oy dağılımı nasıl?

Toplum Araştırmaları Enstitüsü'nün çalışmasına göre kararsızların dağılımından sonra oluşan tablo şöyle.
AK Parti... 32.1
CHP.... 26.9
DEM Parti... 8.7
Zafer Partisi... 8.4
İYİ Parti... 6.2
YRP.... 3.4
TİP....  2.3 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı