Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile ülkenin inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve gelecek beklentilerini ortaya koyduğu raporu mayıs ayı için de yayınladı. Bu ayın raporuna göre, inşaat sektöründe temel bir girdi olan ve üretim sonrası hızla kullanılan hazır beton, sektörün büyüme hızını belirleyen önemli bir öncü gösterge olarak kabul ediliyor. Mayıs 2024 Hazır Beton Endeksi Raporu'na göre, nisan ayında eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi, mayıs ayında yeniden pozitif yöne geçti. Ancak yılın ilk dört ayında negatif seyreden Beklenti ve Güven Endeksleri, mayıs ayında bir önceki aya göre artış gösterse de hala eşik değerin altında bulunuyor. Bu artışlar, Hazır Beton Endeksi'ni eşik değerin üzerine çıkarmakta yetersiz kaldı.

"Tüm endekslerde gerileme söz konusu"

"Tüm endekslerde gerileme söz konusu"

Raporda belirtildiğine göre, geçen yılın aynı dönemine göre tüm endekslerde gerileme yaşandı. Özellikle Faaliyet Endeksi'nde belirgin bir düşüş gözleniyor. Faaliyet Endeksi, mayıs ayında eşik değerin üzerinde konumlanmasına rağmen, geçen yıla kıyasla gerilemiş olması sektör için kritik bir durumu işaret ediyor. Beklenti ve Güven Endeksi'nin düşük kalması, Faaliyet Endeksi'nin gelecekte bir artış trendine giremeyeceğini öngörülüyor. Tüm endekslerdeki bu gerileme, Birleşik Beton Endeksi'ni de olumsuz etkilemiş.

Başkan Işık: "Mayıs ayında yeniden pozitif tarafa geçti"

Başkan Işık: "Mayıs ayında yeniden pozitif tarafa geçti"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: "Nisan ayında eşik değerin altına düşen Faaliyet Endeksi mayıs ayında yeniden pozitif tarafa geçmiştir. Eşik değerin üstünde konumlansa da, Faaliyet Endeksi’nin geçen yıla kıyasla gerilemiş olması kritiktir. Beklenti ve Güven Endeksi’nin düşük kalması Faaliyet Endeksi’nin önümüzdeki dönemde artış trendine giremeyeceğine işaret etmektedir. Bir önceki yılın aynı ayına göre, nisan ayındaki ipotekli konut satışlarındaki %67,5’lik azalma, mayıs ayında %64 olarak devam etmiştir. Her ne kadar kredi faizleri mayıs ayında gerilemiş olsa da %60’ın üzerinde devam eden bir kredi faiz haddi ile konut sektöründe hareketlilik beklenmemektedir. Ekonomi yönetimi tarafından enflasyon ile mücadele programının oldukça sıkı bir şekilde uygulanıyor olması, yılın geri kalan kısmında politika faizinde aşağı yönlü ciddi bir hareket beklentisini ortadan kaldırmaktadır. Son çeyrekteki olası faiz indirimleri dahi sektörde beklenen hareketliliği getirmeyecektir."

Muhabir: Veli Uslu