TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İnciraltı bölgesindeki arazilerin SİT derecelerinin azaltılmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakanlık tarafından alınan karara göre, bölgenin SİT statüsü önemli ölçüde değiştirildi. Artık, 2. Derece Doğal Sit ve 3. Derece Doğal SİT’e denk gelen Nitelikli Koruma Alanı ve Sürdürülebilir Kontrollü Kullanım Alanı olarak belirlenen bölge, imara açıldı. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ilgaz Aktaş önderliğinde bu değişikliğe karşı düzenlediği toplantıda konuya dair kapsamlı bir teknik rapor sundu. 
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nde düzenlenen toplantıda, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Ilgaz Su Aktaş, İnciraltı bölgesinin kentsel rantın en çok biriktiği ve sürekli gündemde tutulduğu bir alan olduğunu vurguladı. Aktaş, “İnciraltı’nın rantından nemalanmak isteyen gayrimenkul simsarları ve müteahhitler, bölgeyi yapılaşmaya açarak zenginliklerini artırmayı bekliyorlar. Kamu kaynaklarına konmak isteyen otoyol, köprü gibi projelerle ilgilenen ihaleciler de yıllardır bu bölgeye göz dikti.” dedi. Ayrıca, İnciraltı’nın değerini ve korunma gerekliliğini anlatma çabalarının genellikle görmezden gelindiğini, ancak İzmir halkının bu bölgenin neden korunması gerektiğini anladığını ve mücadele ettiğini belirtti. 

"SİT statüsü neden değiştiriliyor?"

Inciraltı-2

Sit statüsünün neden değiştiğini açıklayan Aktaş, ''Bugün ise; İnciraltındaki ısrar nedenlerinin de daha net anlaşılmasına ihtiyaç var. Toprak Koruma Kurulu kimin için tarım dışı amaçla kullanıma ilişkin karar alıyor? İmar Planları kimin için yapılıyor? Sit Statüsü kimin için düşürülüyor? Toprak Koruma Kurulu Kararı ile İnciraltı Bölgesinde tarım dışı kullanıma izin verilirken gelecek kuşaklarımızın gıda ihtiyacı, gıda güvenliği mi düşünülüyor? İmar Planları yapılırken kentin bütününde yaşanan bir sorunun çözümü, barınma hakkı, kamunun çıkarı, uzun erimli ve planlı bir kent, sosyal devlet gereği yükümlülükler mi gözetiliyor, İmar planları tüm İzmirliler için mi yapılıyor? Sit statüsü, her yıl kentimize uğrayıp, beslenen, çoğalan, konaklayan flamingolar daha rahat yaşasın, hem kara hem su florası daha da gelişsin, biyoçeşitlilik artsın diye mi düşürülüyor?" diye sordu.

''Her adımı takip edeceğiz''

Inciraltı2-2

İnciraltı'nın sahipsiz olmadığını ve her adımının takipçisi olacaklarını belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi İkinci Başkanı Ilgaz Su Aktaş, yetkili idarelerin, bölgedeki rant hedeflerinin peşinden koştuklarını vurguladı. Aktaş, “İnciraltı'nda avucunu ovuşturan kesimlerin isteklerini yerine getirebilmek için türlü yollar deniyorlar. Sit statüsü değişikliği de bu yaklaşımın son ürünüdür." dedi. 2018 yılında mahkeme kararıyla gündemden düşen Körfez Geçiş Projesi ve geçen yıl genel seçimler öncesinde onaylanan imar planlarına dair eleştirilerde bulunan Aktaş, “İmar planlarına ilişkin dava sürecimiz devam ediyor ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davanın bilirkişi raporunda planların iptali yönünde görüş bildirilmişken, bu süreçte projeye yönelik gizli bağlantıların eklenmiş olduğunu gördük.” şeklinde konuştu. Ayrıca, 2018’de Körfez Geçiş Projesinin ÇED Olumlu kararını iptal eden mahkeme kararının, korunan alanlara vurgu yaptığını hatırlatarak, “Sit statüsü değişikliğinin, olası projelere ve dava süreçlerine karşı bir önlem olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Devletin kurumları, halkına, doğaya ve çevreye ilişkin sorumluluklarını bir kenara bırakmış, rant peşinde koşan çevrelerin taleplerini nasıl yerine getireceklerini düşünmektedir.” şeklinde eleştiride bulundu. Aktaş, İnciraltı’nın korunması için mücadelelerini sürdüreceklerini ve teknik değerlendirme raporlarını kamuoyuna sunacaklarını açıkladı.

''İncirlatı için çok geç kaldınız''

Basın

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Aykut Akdemir, İnciraltı konusunda kararlı olduklarını belirterek, 'İnciraltı’ndan asla vazgeçmiyoruz' açıklamasında bulundu. Akdemir, ''İnciraltı icin çok geç kaldınız. İnciraltı bi tarım alanıdır. İnciraltı imara açık, Tarım yapabileceğiniz en etkili alandan bahsediyoruz. Uzun yıllardır tarım alanı olduğu icin zaten genelge bu amaçla çıkarıldı. İnciraltı tarım alanı olduğu halde başka amaclada kullanılıyor. Cebimizde para olmadığı icin dava açamıyoruz. Biz dava açalı yıllar oldu. Daha yeni karar aldık. Hiçbir sorun İnciraltı'nı tarım alanı olduğu gerçeğini iddia edemez. Diliyorum ki bu açıklamadan sonra, orada 700 küsür tapu vardı.'' dedi.

Ziraat Mühendisi Odası eski başkanlarından Ferdan Çiftçi ise; ''Burada yeni çıkan yönetmelik üzerinden konusmak fayda var. Eğer siz tarım alanı üründeki faaliyetleri düşünüyorsanız, önce tarım alanı koruyacaksınız, çiftçinin toprağına göz dikmeyeceksiniz!'' dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY