Oruç Reis Gemisi bugün Somali yolcusu Oruç Reis Gemisi bugün Somali yolcusu

Türkiye Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi (TMMOB) 'den acı patlamaya yönelik yapılan açıklamada; patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilendi ve bu tür kazaların önüne geçebilmek için denetimsizlik ve yasal düzenlemelerdeki eksikliklerin temel sebep olduğu vurgulandı. Restoranlar, unlu mamuller üreten işletmeler ve sanayi kuruluşları gibi birçok iş yerinde kullanılan gaz yakan pişirme ve endüstriyel cihazların kullanımının hızla arttığı, ancak denetim mekanizmalarının bu artışa yetişemediği belirtildi.

"Yakıtlar ulusal düzeyde mevzuata göre düzenlenmeli"

Makina Mühendisleri Odası, işletmelerde kullanılan LPG, CNG, LNG gibi gaz yakıtlarının ulusal düzeyde mevzuatla düzenlenmesi gerektiğini savunurken, iş yeri açma ruhsatlarında gaz ile çalışan cihazlar için Avrupa Birliği yönetmeliği çerçevesinde CE işaretlemesinin zorunlu olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, depolanan gaz ile yakıcı cihazların aynı mahalde bulunmaması, tesisatın yılda bir kez uzmanlar tarafından denetlenmesi, kullanılacak boru ve armatürlerin uygunluk kontrollerinin yapılması gibi önlemler önerildi.
Patlamaların önüne geçilmesi ve can kayıplarının önlenebilmesi için acilen ulusal düzeyde düzenlemeler yapılması çağrısında bulunan Makina Mühendisleri, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin Torbalı'da dün meydana gelen doğalgaz patlaması ile yaptığı ilgili basın açıklamasında sıralanan öneriler şu şekilde:

• İşyerlerinde kullanılan LPG, CNG, LNG gibi depolanan gaz yakıtların tesisat, kurulum, cihaz vb. konularda ulusal mevzuat oluşturulması gerekmektedir. 
• İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlandırması kriterleri arasına gaz ile çalışan yakıcı cihazlar için 2016/426/AB Gaz yakan cihazlara dair yönetmelik çerçevesinde CE işaretlemesi aranmalıdır. 
• Kapsam dışında kalan ekipmanlar için ise bu direktif kapsamında Onaylanmış Kuruluşlardan Direktifin EK-1 Temel gerekler şartlarını karşıladığına ilişkin rapor talep edilmelidir. 
• Depolanan gaz ile yakıcı cihaz aynı mahalde bulunmamalı ve yapılacak olan tesisat yasal mevzuat ile belirlenecek kurum ve kuruluşlar tarafından yılda bir kez denetlenmelidir. 
• Tesisatta kullanılacak boru ve armatürler gaz yakıt kullanımına uygun olmalıdır. 
• Tesisat projesi, konusunda Uzman Makine Mühendisleri tarafından hazırlanmalı ve montajı uzman teknik personel tarafından gerçekleştirilmelidir. 
• Yakıt tüpü değişimleri gaz sağlayıcı firmaların uzman teknik personeli tarafından gerçekleştirilmelidir.
• Gaz yakan cihaz kullanan (LPG vb.) işletmeler için projesinden, montajına ve işletilmesine kadar olan tüm süreçlerin tanımlandığı bir düzenlemeye acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Her yıl defalarca yaşanan patlama ve ölüm haberlerinin önlenebilmesi için derhal yönetmelik hazırlanmalı ve belirlenen ulusal  kriterlere uygun kamusal denetimlerin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır. 

Muhabir: Veli Uslu