Deprem konutlarında fırsatçılık: Kahramanlık gölgelenirken yaralar derinleşiyor
2023'ün Şubat ayında Türkiye'yi sarsan ve "asrın felaketi" olarak adlandırılan deprem, 11 ilimizi yerle bir ederek büyük bir yıkıma yol açtı. Can ve mal kayıplarının yanı sıra, depremden etkilenen milyonlarca insan barınma ihtiyacıyla karşı karşıya kaldı.
Bu zorluğun üstesinden gelmek için hükümet, dünyada örneği görülmemiş bir hızla harekete geçti. TOKİ, kısa sürede 75 binden fazla konut inşa ederek depremzedelere teslim etti. Her ay yeni teslimlerle bu yıl içinde 200 bin konutun daha hak sahiplerine ulaştırılması planlanıyor.
Ancak bu büyük dayanışma ve hızlı çalışma gölgesinde, deprem konutlarının bazı kesimler tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. Depremzedelere tahsis edilen bazı konutların yüksek fiyatlarla kiraya verildiği ve hatta satıldığı haberleri kamuoyunda tepkilere neden oldu.
Bu durum, depremden en çok etkilenen ve barınma ihtiyacı en acil olan kesimin mağduriyetini daha da derinleştiriyor. Deprem konutlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşması ve istismarcıların önüne geçilmesi için yetkililerden acil önlemler bekleniyor.
Bazı depremzedelerin TOKİ'nin modern mimari ve sağlam altyapı ile hayata geçirdiği konutları yüksek fiyattan kiraya verdiği görüldü. Bugün birçok deprem konutu, 8 ila 12 bin lira arasında bir fiyattan kiraya verilmek üzere ilan sitelerinde çıkarıldı. Hatay'ın Payas, Gaziantep Nurdağı ve İslahiye, Malatya Yeşilyurt, Adıyaman Merkez ve Diyarbakır Bağlar ilçelerinde teslim edilen konutların yüksek fiyattan kiraya verilmesi soru işaretleri oluşturdu.
Depremzede: Güvenlik mi, maddiyat mı?
Deprem riski taşıyan eski bir dairede oturan depremzedelerin bu durumdan duyduğu endişeler, emlakçı tarafından "ekonomik kaygılar" ve "eski mahalle kültürüne bağlılık" olarak yorumlandı. Emlakçı, depremzedelerin ayda 6-8 bin lira ekstra gelir elde etmeyi, deprem riskinin önüne koyduğunu ve TOKİ'den aldıkları konutların taksitlerini henüz ödemeye başlamadıklarını da belirtti.