YAŞAM HABERLERİ

Topuk çatlağı nedir? Neden oluşur?

Topuk çatlağı, topuk bölgesinde meydana gelen ve genellikle ağrıya neden olan bir durumdur. Çatlaklar olması topuk derisin de hassasiyet ve kurumanın yanı sıra kalınlaşma ve gerilme sonucunda da oluşur. Topuk çatlağı oluşmasının pek çok nedeni bulunabilir. Bu nedenlerden en sık görüleni ise kuru deri sorundur.

Özellikle hava almayan ve kış aylarında çok daha sık rastlanan derinin kuruması durumudur. Aşırı yüklenme ve uzun süre ayakta kalmanın yanı sıra yanlış ayakkabı seçimi de ayaklara zarar verebilir.  

Topuklara yapılan baskı, fazla kilo ve obezitenin de sebep olabileceği topuk çatlağı diyabet ve damar hastalıklarına sahip olan kişilerde çok daha sık görülmektedir. Yeterli mineral ve vitaminin alınması ise durumun önlenebilmesi açısından çok önemlidir.  

Topuk Çatlağına Sebep Olan Etmenler Nelerdir? 

kuru ve kalınlaşmış bir deri oluşumunun yanı sıra ağrılı bir bölge haline de gelebilen topuk çatlağına sebep olan etmenler arasında pek çok farklı olgu gösterilebilmektedir. Yanlış ayakkabı seçimi ise ayakların sıkışmasına terlemesine sebep olduğu için ağrıyı arttırarak çok daha sık karşılaşılan bir durum olmasına sebep olabilir. Aynı zamanda derinin yeterince nemli olmaması da çatlamasına sebep olabilmektedir.  

Topuk çatlağına sebep olan etmenler önceden bilinerek engellenmelidir. Özellikle aşırı kilolu insanlarda ve uzun süre ayakta kalan kişilerde çok daha sık rastalanan durumlar olarak da kabul edilebilmektedir. Diyabet ve sağlık sorunları sebebiyle deri dokusunun bozulmasına ve topuklarda çatlaklar olmasına da sebep olunabilir.  

Topuk Çatlağı Hangi Rahatsızlıkların Belirtisidir? 

Farklı pek çok rahatsızlığın sebebi olarak da gösterilebilen topuk çatlağı özellikle diyabet tanısı almış kişilerde çok daha sık görülür. Şeker hastalığı deri dokusunun kurumasına ve çatlamış cilt sorununa yol açabilir. Obezite ve fazla kiloya sahip olan kişilerde de yine cilt çatlakları ve özellikle topuk bölgesinde yoğun bir durum gözlemlenebilir. Deride kuruma yapan sedef hastalığı derinin kalınlaşmasına yol açabileceği gibi aynı zamanda kurumasına sebep olabilir.  

Topuk çatlağı damar hastalıklarına sahip kişilerde ise çok yoğun bir şekilde görülen ve derinin yeterince beslenememesi sebebiyle ilerleyen bir durumdur. Farklı hastalıklar arasında en çok dikkat çekenlerden biri de troid problemi olan kişilerde cilt sağlığının etkilenmesi durumudur.  

Topuk Çatlağı Tedavi Edilir Mi? 

Topuk çatlağı tedavisi için öncelikle sebebinin araştırılması halinde kolaylıkla uygulama yapılabilir. Öncelikli olarak ayak bakımına gösterilen özen ve ayak bakımının düzenli bir şekilde yapılması sonrasında nemlendirici kremler uygulanması ve gliserin, shea yağı içeren kremler uygulanması çok önemlidir. Ayakların sıcak su ile yıkandıktan sonra deriyi yumuşatacak kremler uygulanması oldukça önemlidir. Ölü derinin temizliğinin yapılması hafta da 1 ya da ihtiyaç halinde 2 kez ponza taşı ile törpülenmesi yeterli olacaktır.  

Topuk çatlağı tedavisi için uygun ayakkabı seçimine de özen gösterilmeli ve sert yanlış destek sağlayan ayakkabılar giyilmemelidir. Diyet ve beslenmeyle desteklenen süreç doğru yönetilmesi halinde çok hızlı bir şekilde sonuç verecektir.  

Topuk Çatlağı Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir? 

Farklı sebeplerle meydana gelebilen topuk çatlağı olan kişiler için mutlaka ayakkabı seçimleri ve tercihleri çok önemlidir. Ayakta hijyen sağlamak ve düzenli olarak nemlendirme sağlayabilmeye ise çok dikkat edilmelidir. Derinin kurumasını önlemek kadar ölü derinin temizlenmesi de gerekli olan adımlardan biridir. Uygun ayakkabı seçimi yapılması ve özellikle kilolu kişilerde diyet ve beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir.  

Topuk çatlağı olan kişiler için cilt hastalığı olan kişilerin egzama veya sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarının bulunması halinde ise mutlaka uzman bir doktor ile görüşülmesi çok önemlidir.  

Topuk Çatlağı Hangi Vitamin Eksikliği Sebebiyle Oluşabilir? 

Özellikle cilt kuruluğu, aşırı yüklenme veya yanlış ayakkabı kullanımı sebebiyle de oluşabilecek olan topuk çatlağına sebep olan vitamin eksikliği B vitamini ve A vitamininin eksikliğinde meydana gelebilir. A vitaminin eksikliği cilt sağlığını etkileyebilir. Cilt sağlığını koruyabilmek için yeterli vitamin desteğini alabilmek ise oldukça önemlidir.  

Topuk çatlağına sebep olan vitamin eksikliği sebebiyle oluşan sorunların giderilmesi için takviye alınması halinde iyileşme olmuyorsa mutlaka uzman bir doktora danışmak çok önemlidir. Etkili bir sonuç alabilmek için özellikle uzman önerileri uygulamak ve mutlaka düzenli olarak nemlendirici kullanmaya da dikkat edilmelidir. 

Topuk Çatlağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular  

Topuk çatlağı kolaylıkla tedavi edilebilecek olsa da mutlaka düzenli uygulamalar gerektirmektedir. Topuk çatlağı hakkında sıkça sorulan sorular ise şu şekilde belirtilebilmektedir; 

Topuk Çatlağı İçin Vaselin Kullanılır Mı? 

Topuk çatlağı için vaselin kullanılması çok rahatlatıcı ve ferahlatıcı olabilir. Çok hızlı bir şekilde içerisinde bulunan yoğun etkileri ile iyileşme sağlamaktadır.  

Topuk Çatlağı İçin Zeytinyağı Kullanımı Doğru Mudur? 

Topuk çatlağı için zeytinyağı kullanılması çok daha sağlıklı ve besleyici bir etki bırakabilir. Çok hızlı bir şekilde deride iyileşme sağlayabilir. Cildin beslenmesi ve çok daha sağlıklı bir şekilde iyileşme gösterebilmek için düzenli olarak uygulanmalıdır.