Son Mühür - TBMM Genel Kurulu'nda Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri yapıldı. Bu kanunla, Karayolları Taşıma Kanunu'ndaki idari para cezalarının artırılması planlanıyor.
Buna göre, yetki belgesi almadan veya aldığı yetki belgesine uygun olmayan faaliyetlerde bulunan taşımacılara, acentelik ve taşıma komisyonculuğu ile nakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapanlara 17 bin liradan 170 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.
Yetki belgesi olmasına rağmen taşıtını bu belgesine kaydettirmeden kullananlara, yetki belgesinin dışında ilgili yerlerden izin almadan tehlikeli yük taşıyanlara ve taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
250 Bin Lira para cezası
Bir taşımacının, diğer bir taşımacının taşıma faaliyetini engellemesi durumunda 25 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Biletsiz yolcu taşıyanlar ve sözleşmesiz taşımacılık yapanlar ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak. Yolcu ve eşyaların güvenli bir şekilde taşınmasını ihlal eden taşımacılara, taşımacının aldığı güvenlik önlemlerini uygulamayan yolcu ve göndericilere 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Ayrıca, çevrenin korunmasına aykırı hareket eden taşımacılara da aynı miktarda ceza uygulanacak.
Yolcuların güvenliğini sağlamayana da dev ceza
Yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli bir yolculuk yapması için gerekli tedbirleri almayan ve yolcuları taahhüt ettikleri yere götürmeyen taşımacılara 17 bin liradan 170 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Araç ve şoförlerle ilgili gerekli kuralları uygulamayan taşımacılara da 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
Ceza puanı faktörü
Ceza puanı yüksek olan şoförleriyle ilgili eğitim ve iç denetim önlemlerini almayan taşımacılar hakkında 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Yetki belgesi almadan acente ve taşıma işleri komisyonculuğu yapanlara ise 25 bin liradan 250 bin liraya kadar para cezası uygulanacak. Ücret ve zaman tarifesi düzenlemeyen, tarifelere uymayan veya kanuna aykırı tarifeler uygulayanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar para cezası kesilecek. Ayrıca, ücret ve zaman tarifelerini görülebilir bir şekilde iş yeri, terminal ve bilet satış yerlerinde bulundurmayanlara 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
Taşıma yetkisine aykırı olarak yabancı plakalı taşıtların Türkiye sınırları içerisinde iki nokta arasında taşıma yapmaları veya uluslararası ikili ve çok taraflı kara yolu taşıma anlaşmalarına uymamaları durumunda, taşıt sahibi veya şoförüne 5 bin liradan 500 bin liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca, almış oldukları yetki, belge veya izne uygun faaliyette bulunmayan veya eksik, yanlış, yanıltıcı ya da usulsüz belge kullanarak taşıma yapanlara da aynı cezalar uygulanacak.
Yolcu indirip bindirme kuralları
Kanunlara ve taşımacı ile yolcu arasındaki sözleşmelere aykırı olarak yolcuları veya eşyaları sınır kapılarına taşıyan veya buralardan aktarma yapanlara 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılara 5 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan faaliyet gösteren işletmecilere 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar ceza verilecek. Ayrıca, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmadan taşıt kullanan şoförlere 3 bin 500 liradan 35 bin liraya kadar, işletmecilere ise 8 bin 500 liradan 85 bin liraya kadar idari ceza uygulanacak. Belirlenen yetkililere denetim için gerekli bilgi veya belgeleri ibraz etmeyenlere 3 bin liradan 30 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.