Son Mühür - ABD, Yemen’deki Husi milislere yönelik operasyonlarını başlattı. Husilerin denetimindeki çeşitli hedeflere yönelik geniş çaplı hava saldırıları gerçekleştirildi. Trump, Truth Social platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Amacımıza ulaşana kadar bu operasyonu ezici bir güçle sürdüreceğiz" dedi. Ayrıca, Husi militanlarına yönelik, "Bugün itibarıyla, eylemleriniz durmalı. Eğer durmazsanız, daha önce hiç görmediğiniz bir güce karşı karşıya kalacaksınız" şeklinde tehditlerde bulundu.

İran’a sert uyarılar yaptı

Trump, açıklamasında İran’a da güçlü bir uyarı yaptı ve İran’ın Husilere verdiği desteği bir an önce sonlandırması gerektiğini belirtti. İran’ın Husilere verdiği desteği sürdürmesi durumunda, bunun Amerika için tolere edilemeyecek bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Trump, “Bu destek sona ermeli. Aksi takdirde, bu eylemlerin sonuçları oldukça ağır olacaktır” şeklinde uyarılarda bulundu.

Trump Açıklama

Biden’a eleştiriler: "Tepkisi yetersizdi"

Trump, Biden yönetiminin, Husilere karşı gösterdiği tepkiyi eleştirerek, "Joe Biden'ın gösterdiği tepki yetersiz kaldı ve bu nedenle Husiler saldırılarına devam etti" dedi. Ayrıca, ABD bayraklı ticaret gemilerinin ve savaş gemilerinin Husiler tarafından sürekli olarak hedef alındığını belirterek, Biden yönetiminin bu saldırılara karşı etkili bir önlem almadığını ifade etti.

Askeri müdahalenin amaçları 

Trump, Yemen'deki askeri harekatın temel amacının, Husilerin bölgedeki etkinliğini kırmak ve Yemen halkının güvenliğini sağlamaya yönelik olduğunu belirtti. Başkan, operasyonun aynı zamanda küresel deniz yollarının güvenliğini sağlamak ve uluslararası ticaretin kesintiye uğramasını engellemek amacı taşıdığını söyledi. "Amerikan nakliye, hava ve deniz araçlarını korumak ve seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak için harekete geçtik" diyen Trump, bölgedeki güvenliğin yeniden tesis edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Askeri Müdahale

ABD yetkililerinin İran’a yönelik uyarıları

ABD’li yetkililer, Yemen’deki Husilere yönelik başlatılan bu askeri müdahaleyi, İran’a karşı bir uyarı olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Müdahalenin, Husilere yönelik olduğu kadar, İran’a da bir mesaj verdiği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi