Son Mühür - Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yla müzakerelere başlamadan önce “meşru bir yönetim” olması gerektiği yönündeki yorumlarına oldukça sert tepki gösterdi. Başkan Trump, Putin’in sözlerini “çok öfkeli ve yanlış” olarak nitelendirerek, bu tür açıklamaların savaşı sona erdirme çabalarını baltaladığını ifade etti. Ayrıca, Ukrayna’daki savaşı sona erdirme konusunda bir anlaşmaya varılamaması halinde, Rusya’dan gelen petrol ithalatına ek gümrük tarifeleri getireceğini söyledi. Trump, bu yaptırımların Rusya ile iş yapan ABD şirketleri için ciddi sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.
Ek tarife 1 ay içinde devreye girecek
Trump, Rusya'nın Ukrayna'yla bir anlaşmaya varamaması durumunda bu ek tarifelerin 1 ay içinde devreye gireceğini duyurdu. Ayrıca, İran’a yönelik de tehditlerini yineledi. Nükleer silah geliştirme faaliyetlerini durdurmayan İran’a karşı ABD'nin tavrı sertleşecek. Trump, “İran ile bir anlaşma yapılmazsa, onlara şimdiye kadar hiç görmedikleri türden bir bombardıman yapacağız” dedi.
İran'a yönelik gözdağı
Trump, İran’a yönelik daha önce de müzakere çağrısı yapmıştı. 7 Mart’ta Fox Business Network'e verdiği röportajda, İran lideri Ali Hamaney’e bir mektup gönderdiğini ve “Eğer müzakere etmezseniz, askeri müdahalede bulunmak zorunda kalacağız ve bu korkunç olur” ifadelerini kullandığını belirtmişti. Ancak İran, bu talepleri reddetti ve müzakere sürecinde ABD'nin baskı kurmak amacıyla yaklaşmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Trump’ın tehditlerine yanıt olarak, "Tehdit ettiğin için seninle müzakere etmeyeceğim. Ne yapmak istersen yap" şeklinde bir açıklama yaptı.
Uluslararası basında ise İran’ın, Birleşik Arap Emirlikleri aracılığıyla ABD ile dolaylı görüşmeler yapma teklifini değerlendirdiği ifade ediliyor. İran, geçmişte de Umman aracılığıyla ABD ile dolaylı temaslarda bulunmuştu. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, 27 Mart’ta Trump’ın İran lideri Hamaney’e gönderdiği mektuba yanıt olarak, cevabın Umman üzerinden iletildiğini duyurdu.