Yüksek Öğretim Kurumu'ndan yapılan açıklamada, 4. Arktik Bilimsel Araştırma Seferi çerçevesinde, içlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden Türk bilim insanlarının yer aldığı  ve yanı sıra Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, TÜBİTAK ve uluslararası araştırmacılar (Bulgaristan, İtalya ve Şili) tarafından toplam 16 proje yürütüldüğü bildirildi.

Thumbs B C 720C96B5Dac4A14Aaee7F09Dfccdbe8D

Seferin koordinatörlüğünü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini ise Prof. Dr. Ersan Başar üstleniyor. Bu seferle, özellikle küresel iklim değişikliğinin hızlı etkilerine dair net veriler elde edilmesi hedefleniyor.

Araştırma yapan ülkeler, Arktik Bölge'de Norveç'e bağlı Svalbard Takımadaları'ndaki bilim istasyonlarında çalışmalarını sürdürüyor. 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi kapsamında, deniz suyu, sediman, plankton ve mikroplastik örnekleri toplanarak atmosferik ve meteorolojik veriler, okyanusun fiziksel parametreleri elde ediliyor. Ayrıca, uydu verilerinin yardımıyla uzaktan algılama çalışmalarının yersel doğrulaması yapılıyor.

07 2024 00 Temmuz 017 Temmuz 20240719 2 64795794 103116877

Termal Kameralar Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi ve Kullanıldığı Alanlar Termal Kameralar Nasıl Çalışır? Çalışma Prensibi ve Kullanıldığı Alanlar

Türk bilim insanları, İtalya Kutup Bilim Enstitüsü ile işbirliği içinde yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında 3 farklı proje için örneklemeler gerçekleştiriyor. Bu örnekler, İtalya'ya ait Svalbard'daki Dirigibile Bilim İstasyonu'na teslim edilecek.

Bu çalışmalarda, az yıllık deniz buzlarından numuneler alınarak soğuktaki canlı yaşamı ve enzim üretkenlikleri inceleniyor. Ayrıca, örnekleme istasyonlarında temin edilen deniz suları üzerinde DNA, mikroplastik, plankton ve pigment analizi yapılarak deniz yaşamı ve yoğunluğu inceleniyor.
07 2024 00 Temmuz 017 Temmuz 20240719 2 64795794 103116879

Gemi üzerine kurulan Otomatik Meteoroloji İstasyonu, sefer rotası üzerindeki sıcaklık, güneşlenme şiddeti, nem, deniz suyu sıcaklığı ve rüzgar verilerini kaydediyor. Ayrıca, gemi üzerinde bulunan uydu sistemleri ile atmosferdeki radyasyon yayılımı ve uydu sinyal sistemleri hakkında araştırmalar gerçekleştiriliyor.

25 Temmuz'da sonlanacak olan 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi'nde elde edilen numuneler, Türkiye'ye döndükten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında incelemeye alınacak.

Kaynak: Haber Merkezi