Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdıran Ali Sami Yen, 20 Mayıs 1886'da İstanbul'da doğdu. Soyadı Kanunu'nun ardından "Yen" soyadını alan Ali Sami Yen, edebiyatımızın önemli isimlerinden Şemsettin Sami ile Emine Fraşeri'nin ikinci oğlu olarak İstanbul Kandilli'de dünyaya geldi.
1905 yılında Galatasaray Lisesi'nde okurken, bir grup arkadaşıyla birlikte Galatasaray Spor Kulübü'nü kurdu. Kulübün başkanı olarak seçilen Ali Sami Yen, 1906 yılında oynadıkları ilk maçta takım kaptanı olarak görev yaptı ve aynı yıl Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu.
Galatasaray Spor Kulübü'nün kurucusu
Ali Sami Yen'in adı, en çok Galatasaray Spor Kulübü ile anılır. İlk tahsilini babasından alan Ali Sami Yen, daha sonra Galatasaray Lisesi'ne devam etti. Lise öğrenimi sırasında dönemin siyasal, edebi ve sportif gelişmelerini yakından takip eden Yen, bir grup sınıf arkadaşıyla birlikte futbol kulübü kurma kararı aldı. Yen, 20 Ekim 1905 tarihinde Emin Bülend Serdaroğlu, Tahsin Nahit, Şehit Celal, Reşad Sirvani, Bekir Bircan, Cevdet Kalpakçıoğlu, Abidin Daver ve Asım Tevfik Sonumut ile birlikte Galatasaray Spor Kulübü'nü kurdu. Kulübün ilk başkanı oldu ve Galatasaray'ın hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada tanınan bir spor kulübü olmasında büyük katkı sağladı.
Galatasaray'da 14 yıl başkanlık yapan Ali Sami Yen, 1905-1918 yılları arasında 13 yıl ve 1925'te 1 yıl olmak üzere iki dönem başkanlık yaptı. 27 Ocak 1921'de kurulan ve 8 Haziran 1922'de resmi nitelik kazanan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nı kuruluşunda Burhan Felek ve Yusuf Ziya Öniş ile birlikte yer aldı ve bir süre cemiyete başkanlık görevinde bulundu. Bu cemiyet, Ali Sami Yen tarafından geliştirildi ve beraberinde farklı federasyonlar kuruldu.
Galatasaray'ın ilk müzesini kurdu
Ali Sami Yen, sadece spor alanında değil, eğitim alanında da önemli çalışmalara imza attı. Galatasaray Lisesi'nde okuduğu dönemde edindiği bilgi ve birikimle sporun eğitimle iç içe olmasının önemine inandı. Sporun disiplin ve takım ruhunu geliştirdiği, gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerine katkı sağladığı düşüncesiyle hareket etti. Yen'in liderliğinde Galatasaray, futbol dışında birçok branşta da faaliyet göstermeye başladı.
Ali Sami Yen, çalışkanlığı, azmi, disiplini ve mütevazı kişiliğiyle tanınan bir isim olarak 1910 yılında Kalamış'ta Galatasaray'ın ilk müzesini kurdu. İstanbul Moda'da İtalyanların kullandığı bir lokal, hükümet tarafından el konularak Galatasaray'a tahsis edilince, Ali Sami Yen o güne kadar kazanılan tüm kupaları bu mekanda sergileyerek kulübün ilk müzesini oluşturdu. Aynı yıl içinde İstanbul Ligi Komite Başkanı olarak da seçildi.
Stadın isim babası: Ali Sami Yen Stadyumu
Ali Sami Yen'in ismi, uzun yıllar Galatasaray'ın mabedi olarak anılan Ali Sami Yen Stadyumu'na da verildi. İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde bulunan bu stadyum, Galatasaray taraftarlarının ve Türk futbolseverlerinin unutulmaz anılarına ev sahipliği yaptı.
1964 yılında açılan stadyum, 2011 yılına kadar Galatasaray'ın iç saha maçlarına ev sahipliği yaptı.
Ali Sami Yen, 1905 yılında Moda - Kadıköy karşılaşmasını yöneterek ilk Türk hakem olma unvanını kazanma ihtimaline sahipti. Bunun yanı sıra, Türk Milli Takımı'nın Romanya ile oynadığı ilk maçta teknik direktör olarak görev yaparak Türk spor tarihinin ilk teknik direktörü olarak tarihe geçti.
Ali Sami Yen, Türk futbolunun gelişimine büyük katkılar sağladı. 1923 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'nun kurulmasında önemli rol oynadı ve ilk federasyon başkanı olarak görev yaptı. Yen'in vizyonu ve liderliği sayesinde Türk futbolu, ulusal ve uluslararası alanda önemli adımlar attı. 29 Haziran 1927'de kaleme aldığı ve Türkiye'de futbolu bilimsel olarak ele alan ilk kitap olan "Futbolun Kitabı" yayımlandı.
Ali Sami Yen, 1930 yılında Fahriye Hanım ile evlendi ve 29 Temmuz 1951'de geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Onun en büyük mirası olan Galatasaray, 113 yıllık tarihinde 1 UEFA Kupası, 1 UEFA Süper Kupa, 21 Lig Şampiyonluğu ve 17 Türkiye Kupası dahil olmak üzere Türk futbolseverlerin gurur kaynağı olan birçok başarıya imza attı.