Bu işlem, TVF'nin uluslararası sukuk yatırımcılarıyla ilk kez bir araya geldiği önemli bir fırsat oldu ve Hazine ile katılım bankalarının dışında, bir Türk kuruluşunun uluslararası sukuk piyasalarına adım attığı anlamına geliyor.
Fon, İstanbul Finans Merkezi projesine finansman sağlamak amacıyla 750 milyon dolarlık sukuk satışını gerçekleştirdi. Londra’daki yatırım turu sırasında büyük ilgi gören sukuk ihracına, yatırımcılardan gelen talep, 14 kat seviyesine kadar ulaştı ve bu, tarihsel bir rekor olarak kaydedildi. İhraç sırasında belirlenen getiri oranı ise yüzde 6,95 olarak belirlendi.
Bu yılın Şubat ayında Eurobond işlemi ile arz tutarının 14 katı kadar talep toplayan TVF, bu yeni sukuk işlemiyle de yatırımcıların güvenini pekiştirmiş oldu. Küresel piyasalarda risk algısının dalgalı seyrettiği bir dönemde elde edilen bu başarılı sonuç, Türkiye ekonomisine ve ekonomi politikalarına duyulan güvenin yeniden teyit edilmesi açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor. Sukuk işlemi, Emirates NBD Capital, J.P. Morgan ve Standard Chartered bankaları tarafından koordine edildi.
İstanbul Finans Merkezi'ne değer katacak yatırımlar için kullanılacak
Ayrıca, 750 milyon dolarlık sukuk ihracı, 2024 yılında Türkiye'de yerleşik kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen tahvil ve sukuk işlemleri arasında en fazla fiyat (IPT) düşümü olan ikinci işlem olarak kayıtlara geçti. Nihai fiyat, TVF’nin önceki Eurobond'unun güncel eşlenik fiyatına göre 17,5 baz puan TVF lehine belirlenerek yüzde 6,95 seviyesine ulaşmış oldu.
TVF, eylül ayında Dubai ve Abu Dabi'de gerçekleştirdiği yatırımcı görüşmelerinde Orta Doğu ve Körfez bölgesindeki önemli yatırımcılarla bir araya gelerek fonun stratejilerini aktarma fırsatı bulmuş ve büyük ilgi görmüştü. Bu yıl içinde elde edilen finansman, TVF'nin finansal piyasalarda iyileşmeyi destekleme hedefi doğrultusunda, İstanbul Finans Merkezi'ne değer katacak yatırımlar için kullanılacak.
İstanbul Finans Merkezi, dünya çapındaki önde gelen finans kuruluşlarını ve şirketlerini bir araya getirerek çok boyutlu finansal hizmetler, uluslararası ticaret ve enerji ekosistemi oluşturmayı amaçlıyor. Bu ekosistemin yaratacağı katma değerle, önce bölgesel sonra küresel bir finans merkezi olmayı hedefliyor.