Son Mühür- Yunanistan, Türkiye'nin Suriye ile deniz yetki alanları anlaşması yapma planlarını reddederek, Suriye hükümetini hukuken geçerli anlaşmalar imzalamaktan aciz bir "geçiş dönemi otoritesi" olarak niteledi.
Açıklama, Türkiye Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun Salı günü Suriye ile deniz sınırlarının belirlenmesine yönelik görüşmelerin yapılacağını duyurmasının ardından geldi.

AB ile sürekli temastayız...

Yunan Kathimerini gazetesi Yunan diplomatlarına dayandırdığı bilgide "bu, Suriye'de böylesi anlaşmaları meşrulaştırmayan bir geçiş durumudur. Gelişmeleri yakından izliyoruz ve Kıbrıs, komşu ülkeler ve Avrupa Birliği ile sürekli iletişim halindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Akdeniz'de dengeler değişiyor
Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Suriye'yle yapılacak anlaşmanın hava, demir yolu ve iletişim projelerini içeren daha geniş bir stratejinin parçası olduğunu söylemişti. Kathimerini haberinde ''Türk yetkililer ve analistler, Suriye ile bir anlaşmanın, Ankara'nın Doğu Akdeniz'deki toprak iddialarını güçlendirebileceğini ve Rum-Kıbrıslıların önerilerine karşı çıkabileceğini iddia ediyor. Emekli Türk amiral Cihat Yaycı, anlaşmanın Türkiye'ye ek 4 bin kilometrekare deniz hakkı sağlayabileceğini söyledi'' hatırlatmasında bulundu.

Güney Kıbrıs da boş durmuyor...

Güney Kıbrıs Rus yönetimi de, Türkiye ile Suriye arasında olası bir deniz anlaşmasının uluslararası hukuka, özellikle Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (UNCLOS) uygun olması ve Kıbrıs'ın egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Hükümet sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, hükümetin durumu yakından izlediğini söyledi. "Kıbrıs'ın egemenlik haklarını baltalama veya görmezden gelme yönündeki her türlü girişim uluslararası hukuku ihlal edecektir. Kıbrıs, uluslararası ve Avrupa düzeyinde gerekli tüm önlemleri alacaktır" ifadelerine yer verdi.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı