ÇEVRE HABERLERİ

Türkiye’de 100 milyon ton hayvan atığı biyogazla değerlendirilebilir

Türkiye’deki 18 milyon büyükbaş hayvandan elde edilen 100 milyon ton atığın biyogaz tesislerinde değerlendirilebileceği belirtiliyor. Bu atıkların enerji üretimi ve çevresel fayda sağlama potansiyeli büyük.

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik, Türkiye’deki 18 milyon büyükbaş hayvanın yıllık 100 milyon ton atık ürettiğini belirterek, bu atıkların biyogaz tesislerinde planlı bir şekilde kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Çelik, "Bu atıkların değerlendirilmesi sadece elektrik üretimiyle sınırlı kalmamalı, termal enerji de üretilebilir. Biyogaz tesislerinin kırsal alanlarda yaygınlaştırılması gerekiyor," dedi.

Çelik, atıkların sadece çevreye zarar vermekle kalmayıp, doğru şekilde işlenirse değerli bir enerji kaynağına dönüşebileceğini vurgulayarak, üniversite-sanayi-kamu işbirliğiyle bu potansiyelin en verimli şekilde kullanılabileceğini ifade etti.

Türkiye’de toplamda 273 biyokütle tesisi bulunuyor. Biyometanizasyon ve Organik Atık İşletme Tesisleri Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Direkci, bu tesislerin sadece elektrik üretimi değil, biyometan ve organik yan ürünler de ürettiğini belirterek, "Bu ürünler toprakla buluşturulup, çevreye faydalı hale getiriliyor," diye ekledi.

Türkiye’nin biyogaz kapasitesinin artırılması ve bu atıkların daha verimli kullanılması, enerji üretiminin yanı sıra çevreye de büyük katkı sağlayacak.