Bu kapsamda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Işıkkent Köpek Bakımevi, Pako Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü, Seyrek Hayvan Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği ile Seferihisar İsmet Sungur Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi gibi tesislerde kısırlaştırma faaliyetleri yürütülüyor. Ayrıca, ilçe belediyelerin rehabilitasyon merkezleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 mobil kısırlaştırma aracı da bu çalışmalara destek veriyor. Özellikle kırsal bölgelerde sokak sokak gezerek sahipsiz hayvanları kısırlaştıran mobil ekipler, gönüllülerin desteğiyle hızlı ve etkili çözümler sunuyor. Kemalpaşa, Dikili, Ödemiş, Torbalı, Tire ve Karabağlar ilçelerindeki belediyelerin bakımevlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi veteriner hekimleri de kısırlaştırma çalışmalarına aktif olarak katılıyor.
Türkiye'de Bir İlk: Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de büyükşehir belediyeleri arasında bir ilki gerçekleştirerek, sokak hayvanlarına sağlıklı ve kesintisiz hizmet sunmak amacıyla Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı'nı kurdu. Mayıs ayında çalışmalarına başlayan bu daire başkanlığı, İzmir’de yoğun bir kısırlaştırma ve sahiplendirme kampanyası başlattı. Aynı zamanda, hayvan bakımevlerinin iyileştirilmesi ve sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu için ilçe belediyeleriyle koordinasyon sağlandı.
İzmir’de Yeni Eylem Planı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik bütüncül bir çalışma başlattı. “Yaşam hakkı” temel değeri ve “tek sağlık” anlayışıyla hazırlanan “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi İzmir Eylem Planı” çalışmaları başladı. Bu plan kapsamında, ilçe belediyelerin veteriner hekimleri ve kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar düzenlendi. 5 yıllık eylem planı çerçevesinde, İzmir’deki sokak hayvanlarının sayısı ve sahipli-sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgili veriler toplanacak. Ayrıca, saha çalışmaları ile sahipsiz hayvanlara yönelik tutumlar araştırılacak. Personel ve altyapı iyileştirmeleri, farkındalık eğitimleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Yasa ile belirlenmiş yakalama, kısırlaştırma, yerinde bakım, rehabilitasyon süreçlerinin ardından sahiplendirme için programlar ve kampanyalar yürütülecek.
İzmir, Hayvan Haklarında Öncü Bir Kent
İzmir’in hayvan hakları konusundaki lider konumunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gökhan Özdemir, İzmir'in gönüllü yurttaşlarıyla el ele vererek hayvan hakları ve halk sağlığı alanında öncü çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Özdemir, İzmir’in hem hayvan barınağı sayısı hem de kısırlaştırma rakamlarıyla Türkiye’nin en iyi kentleri arasında yer aldığını vurguladı. TBMM raporuna göre Türkiye genelinde 322 hayvan bakımevi bulunurken, İzmir’de bu sayı 32’ye ulaşmış durumda. İzmir’deki bakımevleri kapasitesinin 8 bin 500 olduğu, bu rakamın Türkiye genelinin yüzde 8’ine tekabül ettiği ifade edildi.
Özdemir ayrıca, İzmir’deki hayvan nüfusunun Türkiye’de en yüksek oran olarak belirtilmesinin yanlış bir algı yarattığını ve bu algının kısırlaştırma rakamlarında İzmir’in diğer illere oranla geride kaldığı gibi bir izlenim oluşturduğunu belirtti. Ancak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı “Sahipsiz Köpek Popülasyonu Yönetimi Eylem Planı” ile bu konuda net rakamların elde edileceği ve kısırlaştırma ile ilgili çalışmaların ivme kazanarak artacağı ifade edildi. İzmir, sokakta yaşayan canların yanı sıra toplum sağlığını korumak adına Türkiye’ye örnek olmaya devam edecek.