Bu radarlar, Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi (THAAD) için alınmış olup, balistik füzeleri tespit etme kapasitesine sahip.

Teslim alınan bu ilk radara ek olarak, Suudi Arabistan 6 adet daha radar alacak. İmzalanan sözleşmeye göre Raytheon, radarlar için bir Ana Güç Ünitesi temin edecek ve 5 yıllık bakım hizmeti sunacak.

Anlaşma dahilinde ayrıca 44 adet THAAD Fırlatıcısı, 360 adet THAAD füzesi ve 16 adet atış kontrol ve iletişim ünitesinin de tedarik edilmesi planlanıyor. AN/TPY-2 radarlarının 870 ila 3.000 km arasındaki hedefleri tespit etme kapasitesi bulunuyor ve bu özellikleriyle dünyanın en güçlü balistik füze tespit radarları arasında yer alıyor.

İran-İsrail geriliminin arttığını bu dönemde hava savunma kabiliyetini arttıran Suudi Arabistan, hedet tespit ve takip sistemi ihtiyacını da bu alımla gidermeyi hedefliyor.

Img1191

Balistik Füzelere Karşı AN/TPY-2 Kalkanı

RTX (eski adıyla Raytheon) tarafından geliştirilen AN/TPY-2 radarları, Galyum Nitrür yarı iletken teknolojisi ile donatıldı.

Bu teknoloji, geleneksel radyo frekansı sistemlerine göre daha etkili, hafif ve enerji verimli bir performans sunuyor.

Kısa, orta ve uzun menzilli balistik füzeleri tespit etme ve izleme yeteneğine sahip bu radarlar, “İleriye Dayalı Mod” ve “Terminal Modu” olmak üzere iki farklı modda çalışabiliyor.

Kürecik Radar Üssü'nde aktif olarak hizmet veriyor

AN/TPY-2 Radarı, balistik füzelerin uzun menzilden tespiti için tasarlanmış bir X-Band frekansında çalışan kara konuşlu radar sistemine sahip.

Yaklaşık 1000 kilometre menzil kapasitesine sahip olan sistem, Türkiye’de Kürecik Radar Üssü’nde, İran’ın balistik füze faaliyetlerini izlemek amacıyla da kullanılıyor.

Bu radar, Birleşik Arap Emirlikleri envanterindeki ABD üretimi THAAD Anti-Balistik Füze (ABM) sisteminin ana sensör birimi olarak görev yapıyor.

Kaynak: Haber Merkezi