2022/23 sezonunda 80 bin 388 ton kuru kayısı ihraç edilirken, bu ihracat karşılığında 434 milyon 272 bin dolar elde edilmişti. Bu yıl ise kuru kayısı miktar bazında %17 oranında bir azalma göstererek 66 bin 832 ton olarak gerçekleşti. Ancak, ortalama ihraç fiyatındaki %10,5’lik artış, ton başına 5 bin 402 dolardan 5 bin 967 dolara yükseldi. Bu fiyat artışı, ihracat gelirinin azalmasını %8 oranında sınırladı.

Gelecek sezon için hedefler büyük

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024/25 sezonu için iddialı hedefler belirledi. Işık, sezon başında 107 bin tonluk bir rekolte öngörüldüğünü ve 20 bin tonluk bir stokla sezona girdiklerini ifade etti. Önümüzdeki sezon için 100 bin ton kuru kayısı ihracatı hedeflediklerini belirten Işık, ihraç pazarlarını çeşitlendirmeyi ve dünya tüketicilerine daha fazla kuru kayısı ulaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.
Işık, “Bu yıl hava koşulları kuru kayısı üretimini artırdı,” diyerek, kuru kayısının antioksidan zengini bir meyve olduğunu ve sağlığa olan katkılarını anlattı. Kuru kayısının kolesterolü düşürme, kasları besleme, bağırsak dostu olma ve sindirim sistemini destekleme özelliklerine dikkat çekti. Ayrıca, ABD, Hindistan, Avustralya, Çin, Japonya, Brezilya ve Güney Kore gibi uzak pazarlarına yönelik stratejik hamleler yapılacağını belirtti.

181 ülkede Türkiye'nin yıldızı parlıyor! İhracat 2 milyar doları aştı! 181 ülkede Türkiye'nin yıldızı parlıyor! İhracat 2 milyar doları aştı!

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali IşıkTürk kuru kayısısı Amerika’yı fethetti

Amerika Birleşik Devletleri, 63,6 milyon dolarlık kuru kayısı talebiyle zirvede yer aldı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin ABD pazarında Türk gıda ürünlerini daha fazla tanıtmak amacıyla yürüttüğü Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi, kuru kayısının ABD pazarındaki payını artırmada önemli rol oynadı.
Fransa 33,7 milyon dolarlık talep ile ikinci sırada yer alırken, Almanya 29,8 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada bulunuyor. Avustralya 18,6 milyon dolarlık talep ve Brezilya 16,5 milyon dolarlık talep ile bu sıralamayı takip etti.
Türkiye’den kuru kayısı ihracatında Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 195 milyon dolarlık ihracat tutarı ile birinci sırada yer aldı. Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği, 131 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç ederken, Akdeniz İhracatçı Birlikleri 37 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Kuru kayısının dünya genelindeki sağlıklı gıdalar listesinde yer aldığı ve Türkiye’nin bu alandaki üretim ve ihracatındaki liderliğinin devam ettiği göz önüne alındığında, önümüzdeki sezonun da büyük başarılarla geçmesi bekleniyor. 

Muhabir: Ayşegül Koç