EKONOMİ HABERLERİ

Türkler akın akın Yunanistan'a gitti: "Turizmcilerin umudu 2025'e kaldı"

Yerli turistlerin bu sezon Yunanistan'a yönelmesi, 2024 yılı için Türkiye'deki turizmcileri zor durumda bıraktı. Döviz kurlarındaki baskı ve artan maliyetler nedeniyle beklentilerin karşılanmadığı anlatan ETİK başkanı Mehmet İşler "Umutlar 2025 yılına kaldı" dedi.

Bir turizm sezonunun daha sonuna gelirken bilanço yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bu sezona damgasını vuran ise kapıda vize uygulaması oldu. Uygulamayla birlikte tatil için Türkiye yerine Yunanistan'ı tercih eden yerli turist sayısı arttı. Türk tatilcilerin neden Yunan Adaları'nı tercih ettiğini anlatan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler fiyatları ve kaliteyi kıyasladı. 


Turizm açısından 2024 yılı zor geçtiğini aktaran Mehmet İşler "Enflasyonist ortamda maliyetlerin artması, beyaz yakalıların alım gücünün düşmesi, dövizin baskılanmasından dolayı turizmcinin istediği kur artışını görememesi, bir de üzerine Yunanis'tanın kapıda vize uygulaması tuz biber ekti." dedi. 


60 milyon turist geldi, otellere yansımadı


Yunanistan ve Türkiye'yi kıyaslayan İşler, ürün ve kalite farkına dikkat çekti. İşler "İnsanlar 'Fiyatlar daha uygun' diyerek tatillerini Yunanistan'da geçiriyorlar ancak ürün ve kalite aynı değil. Türkiye'deki gibi kaliteli hizmeti alamıyorlar. Örneğin Yunanistan'da aile işletmeleri servis yapıyor. Genelde franchising bedeli,  KDV oranları ya da Avrupa Birliği fonlamalarından dolayı yeme içme maliyetleri daha düşük oluyor. Mesela biz bir alkollü içeceği kaynağında 600 liraya alırken, onlar 400 liraya alıyor. Çünkü kaynağında ucuz. Bunları alt alta koyduğumuzda insanlarımız Yunanistan'da daha ekonomik bir tatil yapıyorlar. Bu açıdan yazın oraya akın oldu. Tabi ki Türkiye'deki kalite ve standartlarda olmayan bir hizmet aldıklarını söylemek lazım. Türk turizmine 60 milyon turist gelse dahi bu sayı otellere yansımadı çünkü ikincil konutlar ve rezidanslar tercih edildi. Böylece otelciler seneyi kayıpla kapattı. 


Turizmci 2024'te umduğunu bulamadı


2025 yılının daha zor geçeceğini ifade eden İşler çözüm beklediklerini vurguladı. İşler "Eğer dövizin baskılanması böyle devam eder ve faizler düşmezse otelci yatırım yapmayacak veya işletme giderleri için bankalardan kredi alamayacak. Enerji de ciddi bir maliyet. Hem döviz olarak yurtdışına, petrole gitmemesi için, merkezi yönetimin yeşil dönüşüm projesi ile TL bazında düşük faizli kaynaklar vermesi lazım. Eğer Eylül-Ekim ayından itibaren deklarasyona çıkmazsa yatırım için geç olur. Kısacası turizmci 2024'te umduğunu bulamadı. Bütün umutlar 2025'e kaldı." ifadelerini kullandı.