Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A uydusunun uzaydaki yolculuğunun başarıyla sürdüğünü belirtti. Uraloğlu, uydunun 20 Temmuz’da 50 derece doğu test yörüngesine ulaştığını ve antenlerinin ilk kez burada açıldığını hatırlattı. Testlerin ardından Türksat 6A'nın, asıl görev yapacağı yörüngeye gönderileceğini ifade eden Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusunun mevcut durumu hakkında bilgi verdi.
Ekim ayında göreve hazırlanıyor
Uraloğlu, Türksat 6A uydusu, tüm fonksiyonları normal şekilde çalışarak testlerini başarıyla sürdürürken, Ekim ayı sonunda 42 derece doğu yörüngesine yerleştirilerek Türkiye'nin hizmetine sunulacağını belirterek, ""Uydunun yörünge manevralarının yapılması amacıyla gerçekleştirilen 5 ateşleme sonrasında 35 bin 786 kilometrede sabitlenerek, testler bu uzaklıkta sürdürülüyor. Şu anda uydunun bütün fonksiyonları normal ve süreç planlandığı şekilde ilerliyor. Türksat 6A uydumuzun göreve başlaması için geçici yörüngesinde 8 sistemde birçok test yapılıyor. Uydumuz üzerinde güç alt sistemi testleri, uydu yönetim alt sistemi testleri, yörünge yönelim ve kontrol alt sistemi testleri, kimyasal itki alt sistemi testleri, elektrikli itki alt sistemi testleri, ısıl kontrol alt sistemi testleri, telemetri, telekomut ve mesafe ölçüm alt sistemi testleri ile faydalı yük alt sistem testleri uygulanacak. Şu anda bu 8 farklı sistemdeki tüm testler başarıyla sürüyor. Bunların tamamlanmasının ardından, ekim ayı sonuna doğru uydumuzu 42 derece doğu yörüngesine göndereceğiz. Daha sonra ilk yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı ülkemizin ve milletimizin hizmetine vereceğiz" ifadesini kullandı.
Haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasında
Uraloğlu, Türksat 6A ile Türkiye'nin haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasında yer aldığını vurgulayarak, "Haberleşme uyduları gibi kritik öneme sahip teknolojilerin dışa bağımlı olmadan üretilmesi milli güvenliğimiz açısından son derece önemli. Türksat 6A uydusu dışa bağımlılığın azaltılması yönünde önemli bir kilometre taşı olacak. Projede çalışan onlarca mühendis ve personel ile uydu ve uzay sanayisi için çok önemli insan kaynağı yetiştirildi" değerlendirmesinde bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A projesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TÜRKSAT AŞ'nin işletici, TÜBİTAK UZAY'ın proje yöneticisi, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH'in ise proje yürütücüsü olarak görev aldığını belirtti. Uraloğlu, uydunun yüzde 80'in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildiğini vurgulayarak, TÜBİTAK UZAY'ın çeşitli alt sistemleri geliştirdiğini, ASELSAN'ın Türkiye anteni ve diğer bileşenleri, CTECH'in telemetri ve ölçüm alt sistemlerini, TUSAŞ'ın ise pil panelini geliştirdiğini ifade etti. Türksat 6A'nın üretim, entegrasyon ve testlerinin TUSAŞ Kazan Tesisleri'ndeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde gerçekleştirildiğini ekledi.