KÜLTÜR VE SANAT HABERLERİ

Ulucak Höyüğü'nde bulunan kadın heykelciği Neolitik Döneme ışık tutuyor

Kemalpaşa ilçesindeki Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazı çalışmalarında, kilden yapılmış 8 bin yıllık kadın heykelciği bulundu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Uluca Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, "Bu figürünü diğerlerinden ayıran en önemli unsur, ağzının belirtilmiş olması. Çünkü figürlerde genellikle göz, burun belirtiliyor. Ancak bu figürde hem bir delik şeklinde ağzın belirtildiği hem de takı olabilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi, Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nin desteğiyle İzmir'in en eski yerleşimi olan 8 bin 850 yıllık Ulucak Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları sürüyor. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Özlem Çevik'in 2009'da kazı başkanlığını devraldığı höyükteki bu yılki çalışmalarda yaklaşık 8 bin yıllık kadın heykelciği bulundu.

İzmir'in en eski köy yerleşimlerinden biri olan Ulucak Höyüğü hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özlem Çevik, "Ulucak, Batı Anadolu'nun en eski çiftçi köy yerleşimlerinden biridir ve Neolitikleşme sürecini anlamamız açısından büyük önem taşır. Höyüğün ilk yerleşimi günümüzden yaklaşık 8 bin 850 yıl öncesine kadar uzanıyor. Ulucak Höyüğü'nde 1150 yıl boyunca, yani yaklaşık 45 kuşak boyunca kesintisiz bir Neolitik yerleşim süreci yaşandığı görülüyor. Bu yılki kazılarda elde edilen en önemli buluntulardan biri bir kadın figürü oldu. Şimdiye kadar tüm olarak bulunan altıncı figür bu sene bulundu. Daha önce Ulucak'ta genellikle kol, bacak ve baş gibi figürlerin parçalarına rastlamıştık" dedi.

Ritüel Amaçlı Kullanım İhtimali

Bulunan kadın heykelciğinin topluluk içinde özel bir rol üstlenmiş olabileceğini belirten Prof. Dr. Çevik, "Bu figür, topluluk içinde bir hikayeyi temsil ediyor olabilir. Kilden yapılmış olup, 8-10 santim boyutlarında ve tek bir ele sığabilecek şekilde. Evin içine, fırınların yanına, kapı eşiklerinin altına gömülmüş veya öğütme taşlarıyla ilişkili yerlerde bulunmuş. Aynı zamanda bir kabın içinde çakmak taşlarıyla da ilişkilendirilmiş olabilir. Bu tür nesneler, bir niyeti, eylemi veya isteği yerine getirmek için kullanılan ritüel nesneleri olabilir" açıklamasını yaptı. Ayrıca, figürün diğerlerinden ayıran en belirgin özelliğinin ağzının açık bir şekilde tasvir edilmesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çevik, "Genellikle figürlerde göz ve burun belirtilirken, bu heykelcikte hem ağız olarak bir delik mevcut hem de takı olabilecek şekilde boynunda bir çukur bulunuyor" dedi.