İZMİR HABERLERİ

Üniversiteliler geldi, kiralar tavan yaptı

2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala üniversite kayıtlarını gerçekleştiren öğrencilerin kiralık ev talebi, önceki yıllarda olduğu gibi arzı bir kez daha solladı. Bornova, Buca gibi üniversitelerin bulunduğu ilçelerde kiralık ev rakamları 1+1 daireler için 20 bin TL’leri geçti. Bu bölgelerde üniversitelere yakın 2+1 dairelerde ise rakamlar 25 bin TL’nin üzerinde.

Temmuz ayı itibariyle kiralık evlerde kaldırılan “Yüzde 25 zam sınırı” sonrası kiralık evlerde yaşanan fiyat artışları, öğrencilere kiralanan konutlarda da rakamların fırlamasına neden oldu. Geçtiğimiz yıl 10-12 bin TL bandında kiraya verilen 1 oda 1 salon büyüklüğündeki dairelerde rakamlar yüzde 100’e varan artışlar gördü. Kiralık konut arzının, üniversitelere kaydını tamamlayan öğrencilerin dönemlik oluşturduğu talebi karşılayamadığı Ağustos ayında hızlı yükselişe barınma ihtiyacı içindeki yeni evli çiftlerin de katkısı oldu.


“Her yıl bu tip artışlar görüyoruz”

Yıllardır Ağustos-Eylül aylarında, İzmir belirli bölgelerinde yaşanan bu artışın bu yıl İzmir genelinde görüldüğünü belirten Gayrimenkul Uzmanı Deniz Kezer, söz konusu durumun yeni konut üretiminin maliyetler nedeniyle dip yaptığı döneme denk gelmesinin de etkisi olduğunu belirtti. Dönemlik artışlara, arsa üretmekte zorlanan İzmir’de pek de şaşırılmaması gerektiğini belirten Kezer “Her yıl bu tip artışlar görüyoruz. Mevcut enflasyonist ortamdan kaynaklı ev sahipleri evlerini artık öğrencilere kiraya vermek istiyor. Öğrencinin 1-2 yıl evde oturduktan sonra çıkacak olması ve kiranın yeniden değerlemeye girecek olması ev sahiplerinin tercih hakkını öğrenciden yana kullanmasına neden oldu. Fakat binlerce yeni öğrencinin kayıt yaptırdığı üniversitelerin olduğu bölgelerdeki bu talep artışını karşılayacak bir kiralık konut arzı yok. Dolayısıyla öğrenciler, komşu ilçelerde ulaşım olanaklarına yakın noktalarda ev kiralama seçeneklerini araştırır hale geldiler.” dedi.

“Rakamlar gerçekten ütopik”

Deniz Kezer ayrıca ev fiyatlarının yanı sıra yurt fiyatlarının da ütopik rakamlara ulaştığını belirterek; “Rakamlar gerçekten ütopik… Sadece evler için de değil yurtlarda da inanılmaz fiyat artışları yaşanıyor. Bu durum velilerin bütçelerini sarsmış durumda. Bornova’da üniversite sonuçları açıklanmadan ev arayışına giren insanların olduğunu gördük. Çünkü ev yok. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonraki keşmekeşin içine girmek istemeyen veliler Temmuz’da ev tutma çabasına girdiler. Aslında bu İzmir genelinde, arsa arzı eksikliğinden dolayı oluşan bir durum. Evini kiraya vermek isteyenlerin sayısı, ev kiralamak isteyenlerin sayısının çok çok altında. Bugün ortaya çıkan durumun en önemli nedeni de bu” diye konuştu.