Yatay geçiş dönemi 9 Ocak’ta başlıyor. Peki okul değiştirecek öğrenciler bu süreçte nelere dikkat etmeli? Altınbaş Üniversitesi Eğitim, Tanıtım ve Rehberlik Hizmetleri Müdürü Ertuğrul Tut, öğrencilerin hangi kriterlere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.
İkinci bir şans veriyor
Tercih döneminde aday öğrencilere rehber öğretmenlerin “Mutlu olacağınız yerleri seçin” önerisi kimi zaman adaylar tarafından dikkate alınmıyor ya da doku uyuşmazlığı sonradan fark ediliyor.
Yatay geçiş dönemi ise üniversite öğrencilerine eğitimlerine mutlu olacakları bölümlerde devam edebilmeleri için ikinci bir şans sunuyor.
Hayallerine kavuşmak için
9 Ocak 2025’te başlayacak yatay geçiş başvuruları için pek çok üniversite öğrencisi hayallerine kavuşmak için harekete geçecek. Altınbaş Üniversitesi Eğitim, Tanıtım ve Rehberlik Hizmetleri Müdürü Ertuğrul Tut, " Yatay geçiş başvuru dönemini iyi değerlendirin" mesajını verdi.
Önemli bir karar
Yatay geçişin, üniversite öğrencilerinin belirli şartları sağlayarak eğitimlerine başka bir üniversitede ya da bölümde devam etme hakkı olduğunu hatırlatan Tut, bu sürecin hem akademik hem de kişisel açıdan önemli bir karar olması sebebiyle dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
Kurumlar arası geçiş
Kurumlar arası yatay geçiş, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği eşdeğer diploma programları arasında yapılabiliyor. Ertuğrul Tut, bu geçişi yapabilmek için öncelikle genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması gerektiğini belirtti. Tut, “Alternatif olarak, merkezi yerleştirme puanının yeterli olması ve ayrıca, YÖK’ün belirlediği kontenjanlara ve üniversitenin özel şartlarına dikkat edilmesi gerekir” dedi.
Kurum içi geçiş
Kurum içi yatay geçişim ise öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite içinde farklı bir programa geçiş yapmasını sağlandığını ifade eden Ertuğrul Tut, “Burada da kontenjanlar ve üniversitenin belirlediği özel şartlar geçerlidir” dedi.
Doğru karar için bunlara dikkat!
Bazı şartların üniversitelerin mevzuatlarına göre farklılık gösterebileceğine dikkat çeken Tut, “Bu sebeple mutlaka yatay geçiş için düşündüğünüz üniversite ile irtibata geçerek şartları öğrenmenizde fayda var” dedi.