İZMİR HABERLERİ

Urla'nın markalaşan değerleri güçlenecek!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay koordinasyon toplantılarına Urla'da devam etti. Başkan Cemil Tugay Urla'nın bağcılık, zeytincilik ve gastronomi gibi markalaşan değerlerini güçlendirmek için çalışacaklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kırsal kalkınmayı desteklemek ve tarımsal verimliliği artırmak amacıyla yürüttüğü toplantılara Urla'da devam etti. Bergama, Kınık ve Dikili’den sonra Urla Belediyesi’nin Urit Tesisi’nde gerçekleşen toplantıya, Başkan Tugay’ın yanı sıra Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar ve belediye yöneticileri katıldı. Toplantı, Ziya Çavdar’ın bölgenin tarımsal verimliliği, kooperatif çalışmaları ve mevcut destek projeleri hakkında bilgilendirme sunumuyla başladı.

Kapsamlı bir envanter      

Toplantıda konuşan Başkan Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çiftçiler için kapsamlı bir envanter oluşturacağını belirtti. Urla'nın dünya çapında markalaşan ürünlerine dikkat çeken Başkan Cemil Tugay, ilçenin tarımsal faaliyetlerinde gerileme olduğunu ifade etti. İmar ve turizm baskısına karşı Urla’nın doğal ve tarımsal değerlerini desteklemek gerektiğini vurgulayan Başkan Cemil Tugay, “Buna baskı gözüyle mi bakmamız lazım; bu konuları iyi düşünmemiz gerekiyor. Urla’nın yerleşim yeri olarak tercih edilmesi, burada gastronominin gelişiyor olması, gastronomi şehri olma yönünde önemli ilerlemeler sağlamış olması, bunların her birisi arayıp da bulamayacağımız, kolay elde edilemeyecek şeyler. Biz de buradan yola çıkarak Urla’nın bağcılığını, şarapçılığını, zeytinciliğini ve zeytinyağını, gastronomisini destekleyecek şeyler yapmalıyız. Urla’da gastronomiyi besleyecek farklı alternatif ürün deseni ekimini destekleyecek bir politika mı gütmeliyiz diye düşünmeden edemiyorum. Burada işin romantizmine ve konvansiyonel bakış açısına değil de biraz daha gerçekten şehrin katma değeri güçlü kısmına yönelmemiz gerekiyor" dedi.

Urla'nın agro turizm potansiyeli

Başkan Cemil Tugay, agro turizm açısından da Urla'nın potansiyeline değinerek, şarapçılık ve bağcılık üzerine bir araştırma merkezi kurulmasının faydalı olacağını söyledi. Aynı şekilde zeytin ve zeytinyağı üretimi için de benzer çalışmalar yapılabileceğini belirten Başkan Cemil Tugay, “Urla şarapçılıkta marka. Bağcılığın, şarapçılığın ve yeni ürünlerin gelişimi için bir araştırma merkezi oluşturulmasını teşvik edebiliriz. Aynı şeyi zeytin ve zeytinyağı için yapabiliriz. Her bir konunun Ar-Ge’si var, iletişim boyutu var, kültürel boyutu var. Burada büyük bir karşılık bulabilir. Festivaliyle yarışmalarıyla, sempozyumlarıyla, uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı merkez haline getirebiliriz. Zeytinle ilgili Türkiye’deki en iyi festivali burada yapabiliriz. Agro turizm için bana İzmir’de bir yer bulun deseniz ben Urla’yı gösteririm”dedi.

Urla için kompost tesisi

Başkan Cemil Tugay, Urla'da bir kompost tesisi kurulmasının önemine dikkat çekerek, “Burada bir kompost tesisimiz mutlaka olmalı. Bunun için derhal bir yer bulmalıyız ve orada kompost üretimine geçmemiz lazım. Urlalılara atıklarınızı ayırın desek bize çok kolay yardımcı olurlar.   Her bölgenin dokusuna uygun çalışma yapmamız lazım. Bakırçay’da ayrı planlama, Küçük Menderes’te ayrı planlama, Seferihisar’ın köylerinde ayrı planlama, Urla’da farklı bir planlama yapmamız lazım. Doğal Yaşam Köyü’nü bir an önce derleyip toparlamak lazım” şeklinde konuştu.

Üretici pazarlarının önemi

Başkan Cemil Tugay, üretici pazarlarının Urla için de büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bu pazarların daha çekici hale getirilmesi gerektiğini söyledi. “Her yerde önerdiğim şey üretici pazarları. Bu pazarlar varsa da geliştirmemiz, daha ünlü hale getirmemiz lazım. Bu konu diğer kırsal bölgelerde olduğu kadar Urla için de önemli. Her yerde bir üretici pazarı olmalı ve onu ünlü hale getirmemiz lazım. Erişimi kolaylaştırmalıyız, çekici hale getirmeliyiz. Urla’daki üretici pazarını bütün İzmir bilmeli. Erişimi kolaylaştırmamız lazım”dedi.

"Urla bir tarım kenti değil artık"

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, ilçede tarım yapan genç çiftçilerin kalmadığını belirterek, “Urla bir tarım kenti değil artık. Ama bu küçük ölçekli işletmeleri desteklemeyeceğiz anlamına gelmiyor. Tarlada çalışan 50 yaşın altında çiftçi kalmadı. Enginar üreticilerine pazarlama için gittiğimizde toplayacak kişi bulamıyoruz. Stratejik Plan’da tarımsal projelere ağırlık verdik. Urla tarımı, gastronomi turizmine ve agro turizme odaklı. Bademler Köyü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu büyük bir yaşam köyü, büyük bir kooperatif var. Orayı yeniden hareketlendirmemiz lazım. Tarım yapmak için yurt dışından gelen aileler var. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl içinde 44 bin zeytin ve meyve fidanı dağıtıldı. Urla’da hayvancılıkta 30 kat bir azalma var.  Sakız koyunu Urla’da büyük bir öneme sahip. Son dönemde arıcılık faaliyetleri artmaya başladı. Büyükşehir’in balıkçılık yapanlar için verdiği destekler çok işe yaradı. Bordo bulamacı uygulamasının eğitimlerini sıklaştırmamız lazım. En önemli projemiz belediyemize kalan parsellerde tarım yapmak. Kooperatiflere vererek o bölgelerde zeytincilik ve tarım faaliyetlerinin yapılmasını hedefliyoruz. Üretici pazarlarını teşvik etmemiz ve geliştirmemiz gerekiyordiye konuştu.

Tarımsal ürünlere destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, önümüzdeki süreçte Urla’da çilek, kuşkonmaz ve ejder meyvesi gibi gelir getirici yeni tarımsal ürünlerin yetiştirilmesine destek olmayı planlıyor. Ayrıca, zeytin verimliliğinin artırılması ve şarapçılık faaliyetlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Sakız koyunu yetiştiriciliği, arıcılık ve balıkçılık alanında da projeler devam edecek.

Kalkınmayı teşvik edecek projeler

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı ilçe ilçe desteklemek için belediyelerle toplantılar düzenliyor. Bergama, Kınık ve Dikili'den sonra Urla’da yapılan bu dördüncü toplantı ile 20 ilçede tarımsal kalkınmayı teşvik edecek projeler hayata geçirilecek. İlçeler bazında elde edilen verilerle doğru yatırımlar yapılacak ve sürdürülebilir bir kalkınma planı oluşturulacak.