Aydın İl Sağlık Müdürü Atatürk Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti Aydın İl Sağlık Müdürü Atatürk Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti

İnme, beyin damarlarındaki tıkanma veya yırtılma sonucu meydana geliyor ve belirtileri, beynin hangi bölgesinde hasar oluştuğuna bağlı olarak değişiyor. Prof. Dr. Dilek Necioğlu, inmenin belirtilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Prof. Necioğlu, “İnme belirtileri arasında yüzde felç, kolda veya bacakta güçsüzlük, konuşma bozukluğu, peltek konuşma, çevredeki konuşmaları anlama zorluğu, dengesizlik, görme bulanıklığı ve kollarda veya bacaklarda uyuşma yer alabilir. Ayrıca, bazı inme türlerinde ani ve şiddetli baş ağrısı da önemli bir belirti olabilir ve bu durum derhal hastaneye başvurmayı gerektirir” dedi.

Erkeklerde daha sık görülüyorErkeklerde daha sık görülüyor

Prof. Dr. Necioğlu, inmenin erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık görüldüğünü ve risk faktörlerinin değiştirilemez ve değiştirilebilir olarak iki gruba ayrıldığını belirtti. Prof Dr. Necioğlu “55 yaşından sonra her 10 yılda inme riski iki katına çıkıyor. Erkeklerde inme riski daha yüksek. Hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol ve sigara içimi gibi değiştirilebilen risk faktörlerinin kontrol altında tutulması inme riskini önemli ölçüde azaltır. Özellikle atrial fibrilasyon gibi kalp ritim bozuklukları da inme riskini artırabilir” diye de ekledi.

Erken tedavinin önemi

Erken tedavinin inmede hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Necioğlu, “İlk 4,5 saat içinde uygulanan ilaç tedavileri başarılı sonuçlar verebiliyor ve hastaların yaklaşık üçte biri tamamen iyileşebiliyor. Ayrıca, gelişmiş anjiyo yöntemleriyle tıkanan damarlardaki pıhtılar çekilerek damarın açılması sağlanabiliyor” şeklinde konuştu. Prof. Necioğlu, hastaların kendi imkânlarıyla hastaneye gitmelerinin önerilmediğini, 112 ambulansının hastayı inme tedavisi yapılan merkeze yönlendirdiğini ve ilgili merkezi bilgilendirdiğini ekledi.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN