Türkiye, 6 Şubat 2023'te 04.17'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremle büyük bir sarsıntı yaşamış, ardından saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde bir ikinci depremle tekrar etkilenmişti. Uluslararası tahminleriyle dikkat çeken SSGEOS, Türkiye ile ilgili yeni bir deprem uyarısı yaptı. SSGEOS, Adana, Hatay ve Orta Karadeniz bölgelerinde yeni bir deprem beklentisi olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, bu bölgelerdeki deprem riskine dair ayrıntılara yer verildi. Sosyal medyada da gündem olan haritaya bakıldığında, dünya genelinde işaretlenen 5 farklı bölge bulunuyor ve bu bölgelerde deprem olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin de yer aldığı bu harita, dikkatli gözlerden kaçmadı. Deprem uyarısı haritasında Türkiye'den Adana, Hatay ve Orta Karadeniz bölgeleri yer alırken, uyarı aynı zamanda Kıbrıs, Lübnan ve İsrail'i de kapsıyor.
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki: ''7.9'luk deprem uyarısı''
Kahramanmaraş depremlerinin ardından, gözler Türkiye'deki olası deprem beklenen illere çevrildi. Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, katıldığı bir televizyon programında büyük depremin yaşanabileceği illeri açıkladı. Moriwaki, Türkiye'deki 4 ana fay hattına dikkat çekerek, İstanbul için en kötü senaryoda 7.9 büyüklüğünde bir depremin olabileceğini belirtti. Uzman, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşanabilecek depremlerle ilgili uyarılarda bulundu. Japonya'dan gelen bu uyarılar, Türkiye'nin fay hattı üzerindeki riskleri bir kez daha gündeme getirdi. Yoshinori Moriwaki, CNN Türk'te katıldığı programda, "Doğu'dan Batı'ya birçok ilde depremler yaşanıyor. Bu neyin habercisi?" sorusunu yanıtladı. Moriwaki şunları söyledi: "32 yıldır Türkiye'de deprem olmuyordu ama 3 yıl önce Silivri'de büyük yıkımlar yaşandı. Ardından Elazığ’da 2 kez deprem oldu. Elazığ'dan sonra, Ege Bölgesi’ne doğru hareketlendi. Manisa, Muğla, İzmir gibi iller sarsıldı. Sonrasında Kahramanmaraş ve Hatay'da büyük depremler oldu. Son üç yılda Türkiye gerçekten çok hareketli." Moriwaki, Türkiye'nin yer aldığı tektonik levhalara dikkat çekerek, "Türkiye'nin altında Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası var. Bu kırmızı alan, fay hattını gösteriyor. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmadı ve bu nedenle bu bölgedeki deprem riski büyük. Sadece Doğu Anadolu değil, Ege'deki Batı Anadolu fay hattı da ara ara hareketlenebilir. Kuzey Anadolu fay hattı da 1939 Erzincan depreminden sonra büyük bir kırılma yaşamadı. Doğudan batıya doğru depremler ardı ardına gelebilir" şeklinde uyarılarda bulundu.
Hangi bölgelerde deprem bekleniyor?
Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki dört ana fay hattı üzerinde deprem beklenen bölgeleri şu şekilde sıraladı:
Birinci bölge: Doğu Anadolu Fay Hattı. Bu fay hattı, Elazığ’dan başlayarak Kahramanmaraş ve Hatay’a kadar uzanıyor. Türkiye’nin her bölgesi, bir domino taşı gibi birbirine bağlı. Doğu Anadolu Fay Hattı, tıpkı Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi büyük bir riske sahip. Bu fay hattı Hatay'dan sonra Suriye'ye doğru ilerliyor. Ayrıca, Kıbrıs'ın güneyindeki deniz tarafında da büyük bir risk var. Denizdeki depremler tsunamiye yol açabilir; küçük depremler 1 metreye kadar, büyük depremler ise 3 metreye kadar tsunamilere neden olabilir. Deprem sonrasında deniz seviyesinin biraz yükselmesi beklenebilir.
İkinci bölge: Bingöl, Muş, Bitlis ve Van. Bu bölgeler, Elazığ'dan önce büyük bir deprem riski taşıyor. Bu alanlar da aktif fay hatlarının bulunduğu yerler.
Üçüncü bölge: İzmir ve Ege Bölgesi. Muğla’dan sonra İzmir'de de büyük bir deprem riski var. Ancak, İzmir’in kendi fay hattında değil, Ege Denizi'nde bir adada meydana gelen deprem nedeniyle sarsıldı. İzmir, kendi fay hattında bir kırılma yaşamadığı için deprem riski devam etmekte. Marmara’dan önce de deprem olabilir, ancak Moriwaki 7 büyüklüğünden daha büyük bir deprem beklemiyor, 6.5 büyüklüğünde bir sarsıntı olabileceğini belirtiyor.
Dördüncü bölge: Marmara Bölgesi. Kuzey Anadolu Fay Hattı, İzmit’ten sonra iki kola ayrılıyor: Kuzey ve Güney kolu. Güney kolu, İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir’i kapsıyor. Kuzey kolu ise adalardan biraz daha ileriye gidiyor ve 1912’de Çanakkale’de kırılan fay hattı nedeniyle bu bölgede boşluklar oluşmuş durumda. Bu boşluklar, büyük bir depreme neden olabilir.
Prof Dr. Ercan'dan önemli uyarılar
Anadolu'daki artan gerginliğe dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu durumun 7 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini ifade etti. Ercan, İstanbul için de önemli uyarılarda bulundu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan, "İlkbahara gelmeden bir deprem yaşanacağını düşünüyorum, ancak bu depremin tam olarak nerede olacağını şu anda bilemiyorum. Ancak görüntüler, özellikle Anadolu'daki gerginliğin arttığını gösteriyor" dedi. Uzmanlar son dönemde özellikle İstanbul için uyarılarda bulunurken, 2023’ün son günü Hakkari’de meydana gelen 4.4, 3.5 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler farklı bir endişeyi gündeme getirdi. 31 Aralık’taki bu depremler sonrası Ercan, Afrika kıtasının Anadolu üzerindeki baskısına dikkat çekerek, ilkbahara kadar büyük bir deprem beklentisinin devam ettiğini belirtti. Ercan, "Gerginlik her bölgede artıyor" diyerek İstanbul için de uyarılarını sürdürdü.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın açıklamaları şu şekilde: "Görüntü odur ki Anadolu gergin çok. Ve bu gerginlik de her yer de artıyor. Biraz alışılmadık bir durum var. Aslında 4'lük depremler büyük depremler değil ancak, yurdun çeşitli yerlerinde arka arkaya 4'ün üzerinde depremler olması insanı ürpertiyor. 2011 Van depreminde gerginlik Hatay'a doğru kaydı diye belirtmiştim ve bu Bitlis kenet kuşağının devamı Hakkari'ye doğru gidiyor. Buradaki fay uzun bir süredir suskun. Burada bir deprem boşluğu var. Deprem boşluğu ileride deprem olacak yerler anlamına geliyor. Şimdi Hakkari'de arka arkaya depremlerin olmuş olması doğrusu beni düşündürdü."