Kurban Bayramı’na sayılı günler kala memleketlere yolculuklar başladı. Kurbanını memleketinde kesecekler ve yolculuk edecekler için etin taşınması önemli bir konu haline geldi. Bu kapsamda uzun yolda et nasıl taşınır merak ediliyor. Yolculukta kurban etini muhafaza etme yöntemlerini sizin için derledik…

Uzun Yolda Et Nasıl Taşınır? 

Kurban Bayramı’nı memleketlerinde geçirenlerin en çok zorlandığı şeylerden biri kesilen eti geri dönüş yolunda taşımaktır. Uzun saatler geçirilen yolculuklarda uygun olmayan şartlarda saklanan kırmızı et çok kısa sürede bozulabilir. Ayrıca bozulan etler besin zehirlenmesine yol açar. Etleri memleketlerinden taşımak zorunda olanların kullanabileceği birkaç yöntem bulunmaktadır.

Uzun yolda et nasıl taşınır sorusuna cevap niteliğindeki yöntemlerini paylaştık!

Uzun Yolda Et Nasil Tasinir 5

Strafor Kutu/Köpük Kutu

Bilindiği gibi kesimden gelen etin öncelikle güzelce soğutulması gerekiyor. Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koymalısınız.

Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz. Etlerinizin çok yer kaplamamasını istiyorsanız bu aşamada eti biraz dövdürerek inceltebilir ya da tercihen kıyma haline getirerek paketleyebilirsiniz.

Buzdolabı poşetlerine pay ettiğiniz etleri yolculuğa çıkmadan en az 1 gün önce dondurucuya atmalısınız. Eğer etiniz bayramın 1. günü gelir ve siz 4. günü ya da sonrasında yolculuğa çıkarsanız etlerinizin dondurucuda geçireceği süre uzun olacağından, içleri de güzelce donacak ve taşıma işleminiz daha risksiz bir hale gelecektir.

Güzelce donan etlerinizi araca yerleştirmek için ise özellikle balıkçıların nakliye için tercih ettiği "strafor kutu" ya da "köpük kutu" olarak bilinen kutulardan temin etmeniz iyi bir tercih olacaktır. Bu kutulara yapı marketlerden, nalburlardan ya da online alışveriş sitelerinden ulaşabilirsiniz. Bu kutular sızdırma yapmayacağı gibi dışarının sıcaklığını da iç kısmına hızlıca iletmeyecek ve etleriniz daha güvende olacaktır.

Tabii yapmanız gerekenler bu kadarla sınırlı değil. Strafor kutu ya da köpük kutu dediğimiz bu kutuların içlerini de güzelce soğutmanız gerekiyor. Bunun için de piyasada "buz aküsü" ismiyle anılan, jel ya da kaset şeklinde olan buz kalıplarından temin etmelisiniz. Bu buz aküleri buzun klasik buz kalıplarından çok daha uzun süre erimeden kalmasını sağlıyor, bu da onları uzun yolculuklar için daha kullanışlı bir hale getiriyor. 

Bol bol alacağınız buz akülerini strafor kutunun hem altına, hem etlerin arasına hem de üstüne yerleştirmeniz gerekiyor. Böylece dondurucudan çıkarıp doğrudan kutulayacağınız etler hiç çözülmemiş oluyor ve taşımak daha sağlıklı hale geliyor. 

Uzun Yolda Et Nasil Tasinir 4

Taşınabilir Buzluk

Strafor kutu veya köpük kutuya göre çok daha pratik bir yöntem olarak "taşınabilir buzluk"lardan alabilirsiniz. Fakat taşınabilir buzluk kullanacaksanız etin buzlukta muhafaza edileceği en ideal sıcaklığın -18 derece olduğunu unutmamalısınız. Buna uygun olarak bulabildiğiniz en düşük ısıya inebilen, sağlam buzlukları tercih etmelisiniz.

Uzun yolda et taşımak için en makul ve kolay çözüm kesinlikle uygun şartları sağlayan bir taşınabilir buzluk kullanmaktır. 

Pişirerek Taşıma 

Tüm bunların yanında çiğ et taşımak her zaman çok riskli olduğundan yolculuğa çıkmadan önce etlerinizi pişirerek de taşımayı seçebilirsiniz. Yine güneş ışığından ve sıcaktan çok güzel bir şekilde korumanız gereken pişmiş etlerinizin bozulma ihtimali daha aza inecek ve içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Pişmiş etlerinizi de dilerseniz birkaç gün önceden dondurabilir ve yine yukarıda anlatılan yöntemleri uygulayarak arabanızda gönül rahatlığıyla taşıyabilirsiniz. 

Uzun Yolda Et Nasil Tasinir 3

Donmuş Et Kaç Saat Dayanır?

Donmuş et buzluktan çıkarıldığı andan itibaren birkaç saat içinde çözülür. Tabii bu durumda ortamın sıcaklığı da önemli bir etkendir. Özellikle doğrudan güneş ışığı alacak konumdaysa çok daha çabuk bir şekilde çözülecek ve bozulmaya başlayacaktır. Günlük kullanımda da uygun olan buzluktan çıkan etin buzdolabında çözünmesini beklemektir. 

Sık Sorulan Sorular

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla beraber evlerin muhafaza ve taşınma hususu da oldukça merak edilen bir konu haline geldi. Özellikle kurban etini uzun bir yolculukla taşıyacak olanlar tedirginlik yaşıyor. Uzun yolda et nasıl taşınır konusuna dair akla gelebilecek soruları sizler için yanıtladık…

Strafor kutu kaç saat soğuk tutar?

Strafor buz kutusu çürümesi istenmeyen ya da soğuk tutulması gereken ürünler için kullanılır. Özellikle balık strafor kutusu balıkların uzak mesafelere taşınmasında yaklaşık 10 saatlik bir süre sunmaktadır. Bu süre boyunca strafor soğutucu kutu rahatlıkla balıkların içindeki buzlar erimeden taşınması gerçekleştirilebilir. Aynı durum kırmızı et için de geçerli olacaktır. 

Uçakta dondurulmuş et taşınır mı?

Ülkelerin ve havayolu şirketlerinin belirlemiş olduğu kurallara göre, valizde ya da kabin bagajında çiğ et taşımak yasaktır. Aynı şekilde uçuş güvenliği için dondurulmuş veya pişmiş et götürmeye de izin bulunmamaktadır. 

Et 4 saatte bozulur mu?

Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Uzun süre dışarıda, güneş altında veya arabada kalan etler hem daha çabuk çözünür hem de bakteriler kolayca üreyip gıda zehirlenmelerine neden olabilir. 

Etlerin doğru şekilde muhafaza edilmesi önemlidir. Kurban etleri, hijyenik bir şekilde porsiyonlara ayrılarak temiz kaplara konulmalıdır. Kurban etlerinin güneş ışığından uzak, serin bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Etler, bu şekilde 5-6 saat boyunca bekletilebilir.

NOT: Et, özellikle de çiğ et taşımak sağlık açısından birçok sorun teşkil edebildiğinden oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Uzun yolda et taşıma yöntemlerini sıraladık ancak yolunuz çok uzunsa bu yöntemleri dahi uygulamamanızı tavsiye ederiz. Özellikle otobüs gibi toplu taşıma yöntemleri ile ulaşımınızı sağlayacaksanız et taşımamanız çok daha iyi ve sağlıklı olacaktır.

Muhabir: Güler Bilgen