ALPEREN ÖZDEMİR - İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesinde 15 Ağustos 2024 tarihinde çıkan orman yangını sonrasında yanan bölgede incelemelerde bulunarak, basın mensuplarına yangının ardından yapılacak çalışmalar hakkında kapsamlı açıklamalarda bulundu. Elban, yangının geniş bir alana yayıldığını ve ciddi zararlar verdiğini belirterek, bu zararların telafisi için yürütülen çalışmaları detaylandırdı.
"Ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor"
Vali Süleyman Elban, yangında zarar gören alanlarda şu anda yoğun bir temizlik ve hazırlık çalışmasının sürdüğünü belirterek, "Yangının etkilediği bin 586 hektarlık alan ormanlık bölgedir, bunun dışında bin 300 küsür hektarlık alan ise mera, tarım arazisi ve yerleşim yerlerinden oluşuyor. Şu anda gördüğünüz gibi sahada önce mevcut yanmış olan ağaçlar temizleniyor. Sağlam ağaçlar tespit ediliyor ve bu alanın hem ağaçlandırılması hem de daha dirençli bir orman oluşturulması ile ilgili bir kısım çalışmalar yürütülüyor" dedi.
Elban, bölgede yürütülen bu çalışmaların, sadece ormanları tekrar yeşertmekle kalmayacağını, aynı zamanda gelecekte benzer yangınlara karşı daha dirençli bir ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Vali Elban ayrıca, ağaçlandırma çalışmalarına dair önemli bir tarih vererek, “Bu alandaki altyapı; yani ağaçlandırmaya yönelik altyapı hazırlık çalışmalarını 11 Kasım’a kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 11 Kasım’da Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında hep birlikte bu bölgede geniş çaplı bir ağaç dikimi yapacağız” diye konuştu. Elban, bu etkinliğe halkın da katılımını beklediklerini belirtti.
1 milyon 100 bin fidan dikimi ve 8 ton tohum atılacak
Vali Süleyman Elban, yangın bölgesinin tamamen ağaçlandırılması için belirledikleri hedefleri de açıkladı. Elban, "2024 sonuna kadar 500 bin fidan ve 2025 yılı Mart ayına kadarlık dönemde ise 600 bin olmak üzere toplamda 1 milyon 100 bin fidan dikerek ve 8 ton tohum atarak, 2025 Mart ayı itibarıyla bu yanan bölgedeki ağaçlandırma çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. Elban, bu çalışmanın, yanan bölgenin tamamen eski haline dönmesi için büyük bir adım olacağını ve bölgenin doğal yapısının korunması için önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.
Fidan dikiminde kullanılacak türler hakkında da bilgi veren Elban, “Bölgenin doğal ağaç yapısına uygun şekilde kara ve mavi selviler, üç çeşit meşe ağacı ve diğer yapraklı ağaç türleri ile yangınlara karşı daha dirençli bir orman yapısı oluşturmayı amaçlıyoruz" dedi. Bu sayede yangın sonrası alanın daha dayanıklı hale getirileceğini belirten Elban, aynı zamanda bölgedeki erozyon ve taşkınlarla ilgili de önlemler alınacağını söyledi.
"Yanan alanlar kesinlikle imara açılmayacak"
Vali Süleyman Elban, yanan orman alanlarının imara açılacağına yönelik iddialara da net bir yanıt verdi. Elban, “Anayasamızın 169. maddesi son derece açık ve net. Yanan orman alanları, hiçbir şekilde orman dışı bir amaçla kullanılamaz. Bu bölgenin orman dışında başka bir amaçla kullanılması kesinlikle söz konusu değil" diye konuştu. Elban, bu tür spekülasyonların gerçeği yansıtmadığını vurguladı ve yangın sonrası bölgenin tamamen ağaçlandırılacağını bir kez daha hatırlattı.
Elban ayrıca alanda hatıra fotoğrafı çektirdi, alanlar ağaçlandırıldıktan sonra tekrar yeşil bir arka plan ile aynı yerde fotoğraf çektireceğini söyledi.