Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaklaşan kasım alışveriş döneminde vatandaşların dolandırılma riskini azaltmak için tedbirlerin artırıldığını duyurdu.

Bolat, "Herhangi bir sorunla karşılaşan vatandaşlarımız, vakit kaybetmeden Bakanlığımızın 'https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi' internet adresi üzerinden şikayetlerini bildirirlerse gereği hemen yapılacaktır" dedi.  

Bakan Bolat, e-ticaretin son yıllarda istikrarlı bir büyüme gösterdiğini ve Kovid-19 salgınıyla birlikte rekor seviyelere ulaştığını belirtti. E-ticaretin dünya ticaretindeki payının her geçen yıl arttığını vurgulayan Bolat, geçen yıl küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolar olduğunu ifade etti. Türkiye'de ise e-ticaret hacminin geçen yıl 1,85 trilyon liraya ulaştığı ve bu yıl 3,4 trilyon lira olması öngörüldüğü belirtildi.  

E-Ticarette güvenlik ve şeffaflık artırıldı

Bakan, e-ticaret sektöründe rekabeti bozucu faaliyetleri engellemek ve tüketicilerin refahını korumak amacıyla bir dizi düzenleme yapıldığını kaydetti.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da 2022'de yapılan değişikliklerle, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına (ETAHS) tanıtıcı bilgileri doğrulama yükümlülüğü getirildiğini hatırlattı. Ayrıca, hukuka aykırı içeriklerin kaldırılması ve ilgili kamu kurumlarına bildirilmesi konusunda da yükümlülükler belirlendi.  

Güven Damgası Sistemi'nin oluşturulduğunu ve bu sisteme dahil işletmelere dair bilgilere "www.guvendamgasi.org.tr" adresinden ulaşılabileceğini ifade eden Bolat, e-ticarette güvenlik ve hizmet kalitesinin artırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.  

Kampanya ve indirimlere dikkat

Bakan Bolat, kasım ayında çok sayıda kampanyanın yapılacağını ve bu süreçte e-ticaret siteleri tarafından sunulan indirimlerin dikkatle inceleneceğini vurguladı. Kurallara aykırı hareket eden firmalara gerekli cezaların verileceğini ifade eden Bolat, vatandaşların alışveriş yaparken dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.   

"Gerçekçi olmayan indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceğine dikkat edilmesi gerekir," diyen Bolat, olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde öncelikle ürünün satın alındığı siteyle iletişime geçilmesi, çözüm bulunamaması durumunda ise tüketici hakem heyeti veya mahkemelere başvurulması gerektiğini kaydetti.  

Bakanlık, bu yılın ilk dokuz ayında, mevzuata aykırı mesafeli satış yapan 54 firmaya toplamda 238 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Kaynak: Haber Merkezi