Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya'nın Serik ilçesindeki "AI In The Sky" etkinliğinde, yapay zeka teknolojilerinin havacılık sektörüne etkilerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen programın açılışına katıldı.
Bakan Uraloğlu, havacılıkta yapay zeka ve büyük veri teknolojilerinin önemine vurgu yaparak, bu alanlarda yenilikçi çözümler geliştirmeleri gerektiğini belirtti. Havacılık sektörünün dijital teknolojilere en hızlı adapte olan alanlardan biri olduğunu ifade eden Uraloğlu, e-bilet ve mobil biniş kartları gibi dijital uygulamaların yaygınlaştığını hatırlattı.
Bakan Uraloğlu, yapay zekanın havacılıkta otonom uçuş sistemleri, bakım optimizasyonu, hava trafiği yönetimi ve yolcuya özel hizmetler gibi somut katkılar sunduğunu belirtti.
Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Yapay zekanın havacılığa getirdiği en büyük değişimlerden biri olan otonom uçuş sistemleri sayesinde pilot hataları minimuma indirildi. Havacılık sektöründeki tüm şirketler yapay zeka destekli sistemlerle işletme maliyetlerini ve genel giderlerini düşürebiliyorlar. Bunun üzerinde çalışan birçok firma var. Yani aslında yapay zeka konusunda yapay olan hiçbir şey yok. Gayet somut, başarılı ve pozitif katkıları olduğunu görüyoruz. Yapay zeka sayesinde uçakların bakım süreçleri optimize edilecek, olası arızalar önceden tespit edilecek. Büyük veri analizi ile hava trafiği yönetimi daha verimli hale getirilecek ve kazaların önüne geçilecektir. Yine büyük veri analizi ile yolcu davranışları analiz edilerek, daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunulacaktır."
Bakan Uraloğlu, yapay zeka destekli bakım sistemleri ile uçak ömrünün uzatılacağını ve emisyonların azaltılarak sürdürülebilir bir havacılık sektörü hedeflendiğini belirtti.
Dalaman Havalimanı’nda Yerli Teknoloji Hamlesi Başlıyor
Bakan Uraloğlu, yerli ve milli yapay zeka ve büyük veri teknolojileriyle havacılık sektöründe siber güvenlik ve hava trafik yönetimini güçlendirerek dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
Uraloğlu, şöyle devam etti:
"Bu teknolojilere yatırım yapmanın da küresel rekabette daha güçlü bir konuma gelmemiz açısından ülkelerimize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Siber güvenlik noktasında en çok önem verdiğimiz husus yazılımdan cihaz üretimine yerlilik ve milliliktir. Tamamen yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz 'Avcı, Azad, Kasırga, Atmaca ve Kule' adlı yapay zeka uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Uçuş operasyonlarında yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz yazılım ve cihazlarımızı kullanıyoruz. Örneğin interaktif radar analiz ve data ekranımız kısa adıyla 'İRADE' ile ilgili havalimanına ait güncel meteorolojik veriler, atış bilgisi, notamlar, aip ve radar görüntülerini tek ekranda toplayıp kullanıcıya sunan bir sistem kurduk. İrade yazılımını, İstanbul Atatürk ve Çukurova havalimanlarında kullanmaya başlayarak havacılık alanında yeni bir dönemi başlattık. İlk yerli ve milli hava trafik görüntüleme yazılımımız sayesinde dışa bağımlılıktan kurtularak yerli teknoloji ürünlerinin önünü açtık. Önümüzdeki günlerde Dalaman Havalimanı'nda kullanmaya başlayacağız."