Adalet Bakanlığı, 2025-2029 yıllarını kapsayan ve 5 amaç, 45 hedef ile 264 faaliyetten oluşan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yargı sisteminde önemli değişiklikler yapacak.

Belgede yer alan "Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Düzenlenmesi" hedefi doğrultusunda istinaf ve temyiz süreçleri hızlandırılacak.

Bu çerçevede, yapılacak yasal düzenlemelerle temyiz incelemelerinin en geç 6 ay içinde tamamlanması sağlanacak. Bu hedef doğrultusunda, Yargıtay ve Danıştay’ın kurumsal yapısı daha da güçlendirilecek.

Temyiz süreçlerinin daha etkin hale gelmesi için Yargıtay ve Danıştay'daki daire ve üye sayıları, iş yüküne uygun şekilde yeniden düzenlenecek. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerindeki daire ve hakim sayıları da Yargıtay ve Danıştay ile uyumlu olacak şekilde artırılacak. Ayrıca bu mahkemelerde ihtisaslaşmaya gidilecek.

Bunun yanı sıra, istinaf incelemelerinde yaşanan görev uyuşmazlıklarının azaltılması, kesinlik sınırlarının yeniden belirlenmesi ve bazı davalarda doğrudan temyiz imkanı tanınması için çalışmalar sürdürülecek.

İstinaf Süreleri 6 Aya İndirilecek

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, istinaf incelemelerinin en geç 6 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. Bu doğrultuda, istinaf mahkemelerinin daire ve hakim sayıları artırılarak uzmanlaşma sağlanacak. Bölge adliye mahkemelerinin Cumhuriyet Başsavcılığına daire kararlarına itiraz yetkisi genişletilecek. Ayrıca incelemelerde davanın ilk derece mahkemesinde açıldığı tarih de dikkate alınacak.

Harç, yargılama gideri ve vekalet ücreti gibi konularda hukuk dairelerine esastan ret yetkisi verilecek. Son olarak, istinaf kesinlik sınırları gözden geçirilerek bazı davalar için doğrudan temyiz imkanı sağlanacak.

Yüksek yargıdan dönen dosyalar ivedilikle ele alınacak

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, ceza ve hukuk yargılamalarındaki hedef süreler kısaltılacak. Duruşmaların ertelenmesi en fazla 2 ay ile sınırlandırılacak ve bozma kararı verilen dosyalar öncelikli olarak ele alınacak.

Dosya üzerinden çözülebilecek uyuşmazlıkların kapsamı genişletilirken, bekletici sorunlar nedeniyle duruşmalara ara verilmesi sağlanacak. Ayrıca, yargının etkinliğini artırmak için Adalet Bakanlığı ve HSK bünyesinde performans ve verimlilik birimleri kurulacak.

Kaynak: Haber Merkezi