CHP Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, kırmızı ve beyaz et fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, iktidarın tarım ve hayvancılık politikalarını eleştirdi. Gürer, çözümün ithalat yerine yerli üreticiyi desteklemekten geçtiğini belirtti.
Gürer, "Fiyat artışları yıl sonuna doğru tekrar yükselmeye başladı. İktidar, ithalatla hayvan ve et getirerek bu sorunu çözeceğini düşünüyor. Ancak ithalatın artmasına rağmen et fiyatlarındaki artış devam ediyor. İthalatın artarak devam edeceği bir yıl bizi bekliyor. Çözüm ithalatta değil, yerli üretimde. Besicilere destek verilmeli ve maliyet artırıcı unsurlarla mücadele edilmelidir" dedi.
Kesimhane ile raftaki fiyatlar arasında büyük fark
Gürer, kasım ayı sonu itibarıyla kesimhanelerde dana etinin 348 lira, kuzu etinin ise 437 lira olduğunu belirterek, "Ancak rafta satılan et fiyatları kesimhane fiyatlarının çok üzerinde. Örneğin, dana kuşbaşı rafta 650 lira, kuzu kuşbaşı ise 700 liranın altına inmiyor," şeklinde konuştu.
Gürer, yem fiyatlarındaki yüksek artışın et fiyatlarını etkileyen en büyük faktörlerden biri olduğunu ifade etti. "Yem fiyatları 2011 ile 2022 yılları arasında %963 arttı. Şu an 50 kilogramlık besi yemi 700 lira civarında. 1000 lira destek verilmesine rağmen, o parayla bir besici 50 kilogram yemi alamaz hale geldi. "Ocak ayında kilogramı 65 TL olan tavuk etinin fiyatı bugün 98 TL'ye yükseldi. Bu artış, dar gelirli vatandaşların tavuk etini almasını da zorlaştırıyor" dedi.
Emekli ve asgari ücretlilerin alım gücü düşüyor
Gürer, artan et fiyatları nedeniyle emekli ve asgari ücretlilerin alım gücünün düştüğünü vurguladı. "Ocak ayında emekli maaşıyla 192 kilogram tavuk alabilen bir emekli, bugün aynı maaşla sadece 127 kilogram tavuk alabildi. Bu da 65 kilogram tavuk eksik demek" dedi.
Gürer, üretim planlamasında eksiklikler olduğunu ve hükümetin ithalat ve ihracat düzenlemeleriyle fiyat artışlarını kontrol altına almayı hedeflediğini ancak bu yaklaşımın sorunları çözmeye yetmediğini söyledi. "Üretimi doğru planlamadan ve girdi maliyetlerini düşürmeden bu sorunları çözmek mümkün değil. Tarım Bakanı, Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatında başarılı olduğunu söyledi ama temel gıda ürünlerinde ithalatçı durumdayız" dedi.