Depremsellik açısından sayısız acıya ev sahipliği yapan Anadolu'da deprem açısından en güvenli iller arasında Ankara öne sıralarda yer alırdı. Ancak, son dönemde Ankara merkezli deprem haberlerinin sıklaşması bu bilginin geçerliliğini sorgulatmaya başladı. Maden teknolojisi ve yer bilimleri uzmanı Serkan İçelli, 2006'dan bu yana artarak devam eden Ankara depremlerini mercek altına aldı.
Serkan İçelli yaşanan depremlerde en önemli gerekçenin Sarıyar Barajı olduğuna işaret ederek, baraj havzasına yüklenen büyük su kütlesinin ağırlık değişimi yüzünden depremlerin tetiklenmiş olabileceğini savundu.
Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Serkan İçelli şunları söyledi.

Ankara da yaşanan depremcikler...

Nallıhan/Çayırhan/Beypazarı arasında 2006 yılında başlayan ve 18 yıl içinde artarak devam eden depremsellikte en önemli unsurun SARIYAR barajı olduğu görüşündeyim. 
Barajdaki suyun baraj  altındaki kırık, çatlak ve faylardan sızarak derinlere inmesi ve yeraltı suyunun gözenek basıncını artırarak mevcut faylar üzerindeki sürtünme kuvvetini zayıflatması nedeniyle fayların harekete geçtiğini ve çok sayıda küçük deprem oluşturduğunu söyleyebilirim.
Baraj yüklemesi sonucu artan gerilmeler kayaç yapısının özelliklerini değiştirmektedir.


Depremi onlar tetikliyor...

Baraj tabanında ve çevresindeki geçirgen kayalara veya çatlak ya dakırıklara sızan suyun yarattığı gözenek basıncının değişimi ve Baraj havzasına yüklenen büyük su kütlesinin ağırlık değişimi deprem tetikleyicidir.
Bölgenin  genelini oluşturan birimler; şist, gnaysik granit ve amfibolit şistler gibi metamorfik kayaçlar, yaşlı andezit, bazalt ve aglomeralardan gibi Volkanitler ve tabanda  ardalanan siltaşı,kumtaşı ve kiltaşı hakimdir.
Mikro çatlak ve yarıklarda oluşan su basıncı arttığında, tektonik zorlamanın etkisiyle birlikte Kilitli, pürüzlü kaya yüzeylerini kayganlaştırdığı gibi, özellikle Normal faylar üzerinde yük arttığı için kayaçlardaki gerilme de doğru orantılı olarak artmakta ve deprem/depremcikleri tetiklemektedir.

Bölgede sürdürülen Madencilik faaliyetlerinde kullanılan dinamit ve Anfo patlatmalarının  da sismik dalgalar yayarak yeryüzünü sarsıp, baskı altındaki kırıkları faaliyete geçirebilirler.

Binden fazla sismik aktivite...

2006 yılından günümüze kadar derinliği 3 ile 24 km arasında değişen ve  1000 adetten fazla olan mikro sismik aktivitenin, Çayırhan  güneyinden Beypazarı ve kuzeydoğu yönlü göç ettiği görülmektedir.

Bölgedeki sismik kaynakların  karakterleri ters fay ağırlıkta  olup, normal ve ters faylara kısım kısım sol yanal doğrultu atım bileşeni eşlik etmektedir.
Başlıcaları ; Davutoğlan , Sekli ,Çatalkaya ve Sarıyar fayıdır. Doğu/Batı ve KD/GB  uzanımlı 3/18 km civarı parçalı kırıklardan oluşmaktadır. Kinematik özelliklerini değerlendirdiğimizde ise en çok 6,2 magnitud değerlerde atımlar oluşturabilirler.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı